Фон дер Лајен: Даћемо зелено свјетло БиХ за почетак преговора

Танјуг
Фон дер Лајен: Даћемо зелено свјетло БиХ за почетак преговора

СТРАЗБУР - Европска комисија донијеће одлуку да препоручи Савјету ЕУ да отвори приступне преговоре са Босном и Херцеговином, најавила је данас предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је, током пленарне сједнице Европског парламента, рекла да ће Колеџ Комесара данас представити извјештај о БиХ и њеном напретку и истакла да је БиХ, од када је добила статус кандидата, направила импресивне кораке у погледу напретка и показала да може да испуни критеријуме за чланство у ЕУ и дјелује у складу са тежњом грађана да буду дио ЕУ.

Она је нагласила да је БиХ за нешто више од годину дана остварила већи напредак него за читаву деценију, када је ријеч о њеном путу ка ЕУ.

-То је разлог због којег ћемо донијети одлуку да препоручимо Савјету отварање приступних преговора са БиХ. Порука која долази из БиХ је јасна. Наша порука, такође, мора да буде јасна - будућност БиХ је у нашој заједници - поручила је фон дер Лајен.

Она је набројала листу ствари које је БиХ урадила на путу ка ЕУ, међу којима је усклађивање са спољном и безбједносном политиком, што је, како је рекла, “кључно у овим временима геополитичких превирања”, као и усвајање важних закона, као што су они који се односе на спречавање сукоба интереса, прање новца и финансирање тероризма.

Споменула је и побољшање управљања миграционим токовима, пристанак Министарства правде БиХ да у домаћу кривичну евиденцију уврсти пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију, као и почетак рада Управног одбора за изградњу мира Фон дер Лајен, која се током пленарне сједнице ЕП посвећене припреми за састанак Европског савјета крајем марта, усредсредила на ситуацију на Блиском истоку и на проширење на Западни Балкан.

Оцијенила је да је ЕУ промијенила брзину у приступу региону и схватила да није довољно чекати да се западни Балкан приближи ЕУ.

-Није довољно рећи да су врата отворена. Морамо преузети одговорност и на сваки могући начин подржати њихов пут ка нашој унији. Зато смо направили План раста за западни Балкан, зато смо отворили приступне преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом. Због тога смо се обавезали да ћемо исто учинити и са БиХ - поручила је Фон дер Лајен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана