Фон дер Лајен ће пренијети поруке солидарности ЕУ са западним Балканом

Срна
Фон дер Лајен ће пренијети поруке солидарности ЕУ са западним Балканом

БРИСЕЛ - За вријеме предстојеће посјете западном Балкану предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен пренијеће својим саговорницима поруку о значају овог региона за Европску унију као и поруку солидарности Уније за регион у ситуацији рата у Украјини и енергетске кризе.

Фон дер Лајен турнеју по западном Балкану почиње у Скопљу 26. октобра, дан касније биће у Приштини и Тирани, а 28. октобра на агенди су Србија и БиХ. Посјету завршава 29. октобра у Подгорици.

У току претходне посјете Западном Балкану, прије годину, она је сваки пут преносила поруку да је перспектива западног Балкана у ЕУ и вољу Комисије да се продужи са преговорима за чланство.

Њен портпарол Ерик Мамер рекао данас да ће она и овога пута пренијети такву поруку.

-Разумије се - каже он одговарајући на питање Танјуга, и додаје да се “посјета овог пута одвија у посебном контексту мандата Фон дер Лејен који је проткан кризама, као ковид-19 и сада рата у Украјини.”

-Предсједница је најавила намјеру Уније да укључи западни Балкан у заједничко куповање гаса и њена порука за регион ће бити порука солидарности Уније за регион, порука ангажмана Уније у региону и нарочито о фаворизирању инвестиција на западном Балкану. Порука ће пренети нашу жељу да продужимо да сарађујемо са свим земљама региона око свих стратешких тема с којима се суочавамо, а нарочито у контексту рата у Украјини - каже Мамер.

Очекује да се ће предсједница Комисије говорити о пакету помоћи за Западни Балкан који је комесар за проширење Оливер Вархеји најавио у свом говору у Стразбуру 19. октобра.

Пакет се састоји од „буџетске помоћи за енергетску кризу и њен утицај на домаћинства и бизнисе, а ове мјере треба да буду од помоћи већ ове зиме”, изјавио је Вархеји.

Портпарол није желио да каже да ли ће Фон дер Лејен отворити питање санкција против Русије или питање хармонизације визне политике Србије за европском, али је рекао да су теме за разговоре са раководством земаља западног Балкана бројне.

Посјета фон дер Лејен долази двије седмице након објављивања годишњих извјештаја Европске комисије о напретку земаља западног Балкана на европском путу и након усвајања резолуције Европског парламента о проширењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана