Филип Матић, политиколог: Странке ће увијек играти на сигурно

Маријана Миљић Бјеловук
Филип Матић, политиколог: Странке ће увијек играти на сигурно

Они који први пут изгубе на изборима обично код нас нестају са политичке сцене због чега се странке опредјељују за опробани рецепт да побједнике искључиво кандидују за нови мандат, рекао је то “Гласу Српске” политиколог Филип Матић.

Нагласио је да на политичкој сцени недостаје младих људи који су спремни за нове идеје и изазове, али и да је на сцени већ увелико изборна кампања.  

- Политичари данас ако се нису усликали и све то објавили на друштвеним мрежама као и да нису нигдје били  - поручио је Матић и додао да ни нови избори у Српској неће донијети ништа ново те да би требало да се посвете очувању правих вриједности како даље као друштво не бисмо тонули.  

ГЛАС: У трку за нове мандате на предстојећим локалним изборима по свему судећи иде већина градоначелника у Републици Српској, који су тренутно на тој функцији. Како то коментаришете? 

МАТИЋ: У свим демократским системима то је стандардан потез. Обично онај страначки кадар који је побједник или је већ дао одређене резултате је и кандидат за нови мандат. Такву праксу могу да промијене само неке ситуације које су пољуљале вољу гласача према изабраном човјеку. Обично се послије првог неуспјеха најчешће, а поготово код српског народа, дешава потпуни нестанак са политичке сцене оних који су изгубили на изборима. 

ГЛАС: На политичкој сцени су углавном стара лица. Колико је то лоше? 

МАТИЋ: Питање је да ли желимо да долазе млади са новим идејама, а који ће можда успут направити неке грешке јер немају искуства или желимо искусно руководство које неће правити те почетничке грешке, али може бити на неки начин тромо и не толико отворено за нове идеје. Код нас се нова лица појављују у служби обично ових старих. На политичкој сцени имамо оне које смо имали и прије 10, 15 па и 20 и више година. Млади који се појављују су из њиховог ужег окружења, они су њихови савјетници или сарадници у самој странци. Заправо не добијамо неки новитет. Примјер је Драшко Станивуковић који је био себи својствен, јер иако је члан ПДП-а одудара од њихове политике. Чињеница је да те ствари недостају и другим партијама, односно да се појаве нови млади људи који неће бити у потпуности исти као што је читава та армија њиховог чланства. Недостаје нама младих људи у политици, али они морају имати неке компетенције, попут образовања, неке визије, приједлоге шта  шта ће радити, а да у обзир не узимамо само године. 

ГЛАС: Да ли је изборна кампања већ у току? 

МАТИЋ: Наравно да јесте. Можда она није била код нас само неких пола године од општих избора. Све је остало мање-више предизборна кампања. Све што раде политичари раде да би то видјела јавност. Ријетко се у свему дешавају одлуке које су заправо рјешење проблема. Већ видимо да политичари ако се нису усликали као и да нису нигдје ни били. Говоре које држе и изјаве за медије које дају већ су увелико у својству изборне кампање. 

ГЛАС: Шта можемо очекивати од локалних избора? 

МАТИЋ: Нажалост, многе ствари се неће промијенити. Не мислим у смислу да ли ће то бити СНСД, СДС, ПДП или неко други. Ми имамо озбиљан проблем у Републици Српској гдје имамо стагнацију образовања и других вриједности. Тонемо у том културном смислу, јер комшије и пријатељи нам постају далеки. Бавимо се тиме ко је коме споменуо породицу, ко је од политичара лопов, а ко није, разним оптужбама.... Бојим се да нама главе нећи доћи нико са стране, јер странци Србима никада ништа нису могли, као ни Бошњаци ни Хрвати. Ако наставимо да тонемо у том културолошком смислу сами ћемо себи доћи главе.

Крупна питања

ГЛАС: Да ли је усвајање сета европских закона, али и друге теме које доминирају на нивоу БиХ, локалне изборе гурнуло у други план од стране владајућих странака?

МАТИЋ: Јесте на неки начин. Поред сета закона, али и теме Уставног суда БиХ и Изборног закона имамо и суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору “Службеног гласника РС” Милошу Лукићу. У овом тренутку важније је ријешити та крупна питања која су пред нама, јер локални избори не би требало да буду толико помпезна ствар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана