Фила: Раздруживање БиХ могуће по Дејтонском споразуму

Срна
Фила: Раздруживање БиХ могуће по Дејтонском споразуму

БЕОГРАД - Адвокат Тома Фила изјавио је да мирно раздружење није исто што и сецесија и да је по Дејтонском мировном спразуму раздружење у БиХ могуће ако то сви прихвате, а да је најновије саопштење Амбасаде САД у БиХ пријетња Републици Српској у свијету у којем међународно право више не постоји.

Фила је оцијенио да Америка жели да позив за мирно раздруживање као и резолуцију о Сребреници искористи да уништи Републику Српску, указујући да мирно раздруживање које предлаже Република Српска није исто што и сецесија.

Он је навео да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, тачно и на вријеме осјетио да је циљ резолуције уништавање Републике Српске и најавио да ће Влада Српске тражити раздруживање.

Према његовим ријечима, Америка жели да искористи то за уништавање Републике Српске, због ситуације на Косову и Метохији.

Истичући да посљедње саопштење америчке Амбасаде у БиХ јесте пријетња Републици Српској, Фила је рекао да међународно право више не постоји.

"Видео сам то још 1996. године и то свакоме рекао. Међународно право више не постоји – постоји право јачег. Ако Америка процени да је јача, онда ће да прогласи шта год хоће па и унитарну БиХ где ће Бошњаци бити у већини, а Срби у мањини и онда тако ће и бити. Рецепт као за Косово", закључио је Фила.

Амбасада САД објавила је да сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него значи крај Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана