Фиктивним фактурама извукли милионе из Рафинерије нафте

Д. Дујић, Г. Обрадовић
Фиктивним фактурама извукли милионе из Рафинерије нафте

Добој - Двојица бивших директора Рафинерије нафте Брод, радник тог предузећа и власник агенције за промет некретнина "Донатело" из Бањалуке пријављени су тужилаштву под оптужбом да су из једине домаће рафинерије нелегално извукли око 6,2 милиона марака.

Малверзацијама је "Донатело" прибавио незакониту корист од 4,84 милиона марака.

Извјештајем о почињеним кривичним дјелима који је Центар јавне безбједности Добој поднио добојском Окружном тужилаштву обухваћени су бивши директори Рафинерије нафте Александар Литвињенко и Сергеј Крашчук, власник "Донатела" Драгица Гајић и радник рафинерије Душанка Шукурма. Литвињенко и Крашчук су држављани Русије и након одласка са чела Рафинерије нафте напустили су РС и отишли у своју отаџбину.

Према незваничним информацијама, осумњичени су договорили да Рафинерија нафте ангажује фирму "Донатело" за обављање геодетских снимања и других послова за бродско предузеће. Према плану који су сковали осумњичени, "Донатело" је затим ангажовао фирму "Геоново" из Источног Сарајева да обави те послове.

- "Геоново" је након завршетка радова достављао фактуре "Донателу", а осумњичени су потом ове рачуне увећавали за неколико пута и на тај начин извлачили вишемилионске износе новца из Рафинерије - рекао је "Гласу Српске" извор близак истрази.

Литвињенко и Гајићева су у августу 2009. и фебруару 2010. године закључили анексе уговора. Тада су уговорили услуге геодетских снимања комуналних уређаја иако су знали да "Донатело" није оспособљен за те послове и да нема одобрења Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове за пружање тих услуга.

У Центру јавне безбједности Добој рекли су, не наводећи ни иницијале осумњичених ни назив фирми са којима је пословала Рафинерија, да је на основу испостављених фактура, Рафинерија нафте на основу једног анекса уговора исплатила агенцији из Бањалуке 473.901 марку за поменуте геодетске послове. Потом је по истом сценарију обављен и други посао.

- Снимање је по налогу "Донатела" обавило предузеће "Геоново", које је овлашћено за обављање ових послова, по цијени од 114.612 марака. На основу фиктивних фактура Рафинерија је "Донателу" исплатила 229.361 марку - појаснили су у полицији.

Шукурма, која је обављала послове руководиоца грађевинске службе у Рафинерији нафте, овјерила је у својству надзорног органа обрачуне услуга наводећи да их је обавио "Донатело" иако је то учинио "Геоново". Тим малверзацијама, како су истакли у полицији, Литвињенко, Гајићева и Шукурма су остварили корист од 703.262 марке и за исту суму оштетили Рафинерију нафте.

По истом систему са "Донателом" је наставио да послује и Крашчук. У полицији су истакли да је Крашчук са Гајићевом у јулу 2010. године потписао нови анекс уговора којим су договорили извођење нових геодетских послова. Радове је поново обављала фирма "Геоново", а на основу фиктивно увећаних фактура новац од Рафинерије нафте наплаћивао је "Донатело". Тиме је Рафинерији нафте причињена штета од 3,88 милиона, а "Донатело" је остварио корист од 2,65 милиона марака. Као и у претходним случајевима, све је овјерила Шукурма.

"Донатело" је на основу договора Крашчука, Гајићеве и Шукурме 2010. године зарадио још 659.587 марака на штету Рафинерије. Тај уговор односио се на израду топографског плана. Посао је поново обавило предузеће "Геоново" за много мањи износ него што је "Донатело" приказао у фактурама упућеним Рафинерији нафте.

Нова превара услиједила је када је Шукурма неовлашћено упутила обавјештење "Донателу" да је прихваћена понуда за израду топографског плана иако су ти радови договорени раније потписаним анексом уговора. Посао је обавио "Геоново", а Гајићева је Рафинерији нафте испоставила надувану фактуру чиме је Рафинерија оштећена за још 820.071 КМ.

Са представницима фирми "Донатело" и "Геоново" јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Изручење

У Министарству правде БиХ су истакли да БиХ са Русијом нема споразум о међусобном изручењу својих држављана.

- Нотификацијом о сукцесији БиХ је преузела уговор између ФНР Југославије и СССР-а о правној помоћи у грађанским, породичним и кривичним стварима од 24. фебруара 1962. године чијим одредбама је, између осталог, регулисано и питање изручења. БиХ и Руска Федерација су потписнице Европске конвенције о екстрадицији из 1957. године, која на мултилатералном нивоу регулише питање екстрадиције - истакли су у Министарству правде БиХ.

Александар Литвињенко

Био први директор Рафинерије нафте Брод након што су је приватизовали Руси. На чело предузећа стигао је 2007. и остао до 2010. године.

Сергеј Крашчук

Наслиједио Александра Литвињенка 1. априла 2010. године. На челу Рафинерије нафте задржао се скоро до краја 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана