Фијаско акције Рез, вехабије туже БиХ

Горан Маунага
Фијаско акције Рез, вехабије туже БиХ

Сарајево - Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против 11 вехабија ухапшених у децембру прошле године под сумњом да су планирали терористички напад током новогодишњих празника утврдивши да нема доказа да су осумњичени починили кривично дјело тероризма.

Наредба о обустави истраге у склопу које је изведена акција "Рез" донесена је 20. децембра, а осумњиченима су укинуте све мјере забране. "Глас Српске" сазнаје да осам ухапшених, којима је био одређен једномјесечни притвор, спрема тужбе против БиХ за надокнаду штете коју су претрпјели проводећи вријеме у притвору.

Припадници Федералне управе полиције су по налогу Тужилаштва БиХ 22. децембра прошле године спровели акцију "Рез" на подручју Сарајева. Тада су ухапшени Адмир Ахметовић, Кемал Мурић, Елвир Муратовић, Адис Кешан, Един Табаковић, Елвир Мушић, Семир Салковић, Билал Дервишевић, Нермин Ђуприја, Зулфо Алајбеговић и Дарко Пецо. Према тадашњим полицијским сазнањима, они су били осумњичени да су припремали терористички напад у Сарајеву током новогодишњих празника у којем је требало да буде убијено око 100 људи, а међу њима и два полицајца. Тужилаштво и полиција тада су саопштили да су код осумњичених пронађене заставе Исламске државе и да су сви дјеловали у оквиру параџемата у сарајевском насељу Бријешће.

Фијаско овог случаја наговијештен је само мјесец касније када су сви осумњичени пуштени на слободу уз мјере забране кретања.

Тужилац Дубравко Чампара, који је прије годину отворио истрагу против осумњичених и за осам њих затражио притвор који је Суд БиХ и одредио, каже да је након тога на том предмету радило више његових колега.

- Консултован сам приликом доношења одлуке о обустави истраге и сагласио сам се с тим. Анализа свега што смо прикупили показала је да нема основане сумње. Не можемо људе оптуживати без доказа нити би суд то прихватио и потврдио - каже Чампара.

На питање због чега је извршено спектакуларно хапшење и затражен и одређен притвор, Чампара је одговорио да је томе претходила пријава озбиљне пријетње извођења терористичког напада за дочек 2016. године.

- Обавили смо додатне провјере, анализе и вјештачења и провјеравали видео-снимке, али није прикупљено довољно материјала за оптужење. Ми не можемо да потврдимо да се није радило о озбиљној пријетњи, као ни да се радило. И даље имамо изјаву у којој је то наведено, али нисмо успјели утврдити ништа што би поткријепило ту изјаву. То је био разлог за обустављање истраге - рекао је Чампара.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић у јануару је изјавио да је истрага при крају и да се ускоро може очекивати подизање оптужнице у том предмету.

Хапшења без оптужница

Елвир Муратовић је хапшен три пута, једном због писања пријетећих порука на порталима, други пут 2014. године у оквиру акције "Дамаск" заједно са вехабијским вођом Билалом Боснићем, а трећи пут у акцији "Рез". Оптужница против њега никада није подигнута.

Оптужница никада није подигнута ни против Едина Табаковића који је хапшен два пута. Осим у акцији "Рез" хапшен је и у фебруару 2015. године због сумње да је организовао одлазак држављана БиХ у Сирију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана