Фемицид

Анита Јанковић Речевић
Фемицид

Фемицид, као најтежи облик и посљедица насиља према женама, јесте свако лишење живота жене извршено због њене припадности женском полу без обзира на то да ли је осумњичени за радње насиља члан породице или друго лица. Индиректни фемицид је самоубиство жене узроковано претходним насиљем у породици или насиљем које је починило друго лице.

То су дефиниције према којима ће се третирати убиства жена према новом законском рјешењу који је скројила Република Српска, а којим се уређују питања заштите од насиља у породици и према припадницама њежнијег пола. Министри у Влади Српске дали су зелено свјетло предложеним рјешењима, а исто би требало да ураде и посланици у Народној скупштини РС како би Нацрт закона о заштити од насиља у породици и према женама почео да се примјењује.

У документу је доста новина, али најважније је, тврде стручњаци, што је овим законом коначно насиље према женама препознато као друштвени феномен што до сада није био случај. Паклу породичне тортуре сваке године у Српској буде изложено око 1.000 припадница њежнијег пола, а неријетко се то посматрало као приватна, породична ствар коју треба ријешити међу четири зида.  

Сада када је закон сачињен ту се не смије стати, јер уколико надлежне институције не буду спроводиле и поштовале све оно написано, закон ће остати само мртво слово на папиру. Баш као многи до сада. 

Међутим, да се тако нешто не смије десити и са новим законским прописима показују подаци Министарства унутрашњих послова РС према којима је од 2018. до 2022. године у нашој земљи убијено 17 жена, од чега је њих 11 страдало од руке мушког партнера. Да су припаднице њежнијег пола далеко угроженије од мушкараца показује такође статистика МУП-а према којој у посматраном периоду није евидентиран ниједан случај убиства партнера од страна партнерке. Ови подаци су доказ да је под хитно неопходно мијењати и законска рјешења којима се уређује казнена политика, за напад и убиство жене.

За убиство жене, почесто су одговорне и разне институције, почевши од полиције те социјалних и здравствених радника јер на вријеме не предвиде стварну опасност  и не пруже адекватну заштиту жртви након пријављеног насиља. Сви они су се до сада провлачили и нису сносили готово никакву одговорност због својих пропуста. Нови закон прописао је новчане казне за све оне који буду окретали главу од насиља. Кад први пут неко од њих буде кажњен ваљда ће ствари бити покренуте са мртве тачке, а тако сачувани животи бројних мајки, кћерки и сестара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана