Федерална полиција нерадом подстиче насиље

Маријана Миљић Бјеловук
Федерална полиција нерадом подстиче насиље

САРАЈЕВО - Од девет напада на српске повратнике у ФБиХ у овој години није расвијетљен нити један случај, а некажњавање починилаца подстрек је и другима да чине насиље над овом популацијом, јер су свјесни да неће сносити посљедице.

Те бројке изнесене су на јучерашњем састанку представника Срба из ФБиХ са министрима у Савјету министара који је организован због све учесталијих напада на српске повратнике у другом ентитету.

- Иницирали смо овај састанак јер је забрињавајуће да се десило девет напада над српске повратнике, а да није пронађен починилац ни у једном случају. То је критична тачка за нашу реалност и за друштво - рекао је “Гласу Српске” директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић.

На састанку су представници Срба затражили од министара на нивоу БиХ да, ако икако могу, утичу на федерално Министарство унутрашњих послова, али и кантоналне полиције да почну ажурније радити на расвјетљавању напада на повратнике у ФБиХ.

- Ако не пронађу починиоце, они и подстичу насиље. Не знам каква је то порука која се шаље повратницима или било коме у ФБиХ - рекао је Давидовић.

На састанку је било ријечи и о могућим пројектима у повратничким општинама у ФБиХ.

- Нашли смо неке моделе за сарадњу и надам се да ће ови састанци убудуће постати пракса - поручио је Давидовић.

Састанку је присуствовао и предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” из Оџака Дамир Иветић, који је рекао да су министрима на нивоу БиХ саопштили низ проблема којима су изложени српски повратници у ФБиХ.

- Насиље над Србима полиција у ФБиХ игнорише. Тако дају вјетар у леђа свима онима који размишљају о тим нападима. То је срамота и ван сваких правних оквира. Са друге стране, имали смо један напад на повратнике у Српску у овој години и полиција је нападача одмах ухапсила - рекао је “Гласу” Иветић, који је и одборник у Скупштини општине Оџак.

Наводи и да су се са министрима договорили да састанак на тему о безбједности повратника у ФБиХ буде одржан поново за три мјесеца, али и да се све учесталији напади на српске повратнике нађу на дневном реду Савјета министара на некој од наредних сједница.

- Такође, било је ријечи и о томе да се уведе посебно кривично дјело којим ће бити третиран напад над свим повратницима како у ФБиХ, тако и Републици Српској - казао је Иветић.

Састанку је присуствовао министар спољне трговине и економских односа те финансија и трезора Сташа Кошарац и Срђан Амиџић, али и министар за људска права и избјеглице Севлид Хуртић те представник Министарства безбједности Млађен Божовић.

Странци нијеми

Представници Срба у ФБиХ раније су “Гласу” скренули пажњу и да се странци у БиХ оглашавају и реагују на нападе на повратнике у Српској, док су са друге стране нијеми на насиље у ФБиХ.

- Реакције странаца по обичају изостају само онда када је ријеч о нападима на српске повратнике. Са друге стране, експресно реагују када се деси напад на Бошњаке у Српској - рекао је “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана