ФБиХ се хвали својом имовином, Српској је отимају

Маријана Миљић Бјеловук
ФБиХ се хвали својом имовином, Српској је отимају

БАЊАЛУКА - Док се ФБиХ јавно хвали колико некретнина има у свом власништву, Српској бране да донесе закон и попише своју имовину. То показује да су на сцени двоструки аршини и повлашћен статус ФБиХ у односу на Српску од стране Уставног суда БиХ.

Наиме, Служба за заједничке послове органа и тијела ФБиХ објелоданила је да ФБиХ у свом власништву има 448 некретнина. Највише их је у Сарајеву и Мостару, а затим слиједе Тузла, Бихаћ, Хаџићи, Тешањ, Зеница, Фоча, Ливно. На листи се налазе пословни простори, некретнине војне намјене некадашњег Федералног министарства одбране, затим некретнине бившег Завода за платни промет БиХ, као и оне у власништву федералне Владе, те управних организација и органа управе у том ентитету.

Професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић појашњава да јавна имовина није уређена Уставом БиХ.

- О томе се у Уставу не налази нити једна ријеч. То не може да значи ништа друго него да је то питање у надлежности ентитета и да они споразумно могу одредити шта је имовина којом располажу. Умјесто свега тога, Уставни суд је узео себи за право да допише ту одредбу и да њоме маше као да је он уставотворац  - рекао је “Гласу Српске” Лукић.

Објављивање броја некретнина које су у власништву ФБиХ, истиче Лукић, само показује да је на сцени својеврсно повлашћивање или повлађивање ФБиХ у односу на Републику Српску.

- Федерација се хвали, а Српској се брани да законом уреди своју имовину. Једноставније речено, све је проистекло из става великих сила које заправо управљају БиХ, а која је по њиховом схватању заправо једна колонизована земља, земља без суверенитета. Све је потекло од њих. То је уређено преко високог представника, прије двадесетак година, послије Уставног суда. Ако то није ријешено за двије деценије, тешко да ће бити на начин на који желе странци и високи представник, који је и сам странац - нагласио је Лукић.

Сматра да ће се сви ови проблеми још дуго крчкати, те да није сигуран да ће икада бити уређен систем онако како на то упућује Уставни суд БиХ без уставног основа у самим надлежностима, а ни без разлога и основа у својим властитим надлежностима.

- Дакле, некретнине, укључујући јавна добра, као и добра у општој употреби, као и некретнине за потребу органа Републике и локалне самоуправе су  својина ентитета, односно Републике и ФБиХ - закључио је Лукић.

Уставни суд БиХ донио је почетком овог мјесеца привремену мјеру о забрани примјене Закона о непокретној имовини у РС до коначне одлуке по меритуму.  Исту одлуку донио је и Кристијан Шмит.

Према Закону о непокретној имовини који је усвојен у Народној скупштини РС крајем прошле године, сва непокретна имовина коју користе власти Републике Српске, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе припада Српској.

Закон истог назива, који је био првобитно усвојен почетком фебруара 2022. године, Шмит је суспендовао у априлу и донио одлуку о неспровођењу до одлуке Уставног суда БиХ.

Јасан одговор

Предсједник РС Милорад Додик поручио је да ће Српска учинити све да врати сву имовину у своју надлежност новим законом о непокретној имовини. Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је и да је на састанку са коалиционим партнерима протекле седнице још једном потврђена одлучност за одбрану интереса Републике и изражена спремност да се заједнички одупру покушају централизације БиХ по било којем основу.

- На сва питања имамо јасне одговоре који имају циљ да се побољша живот људи у Српској и заштите њихова права. Никакви ултиматуми ни уцјене неће нас поколебати да одбранимо оно што је национални интерес Српске и зато смо спремни и да изађемо из БиХ ако нам покушају отети имовину - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана