ФБиХ причом о минималцу изиграла Српску

Маријана Миљић Бјеловук
ФБиХ причом о минималцу изиграла Српску

БАЊАЛУКА - Прича у вези са најнижом платом из ФБиХ направила је велике проблеме у Српској, јер су се због најава из тог ентитета да ће минималац тамо бити 1.000 марака, што је нереално, посвађали радници и послодавци у Српској. Такође и републичка Влада сноси одговорност, јер је требало да донесе формулу по којој ће се одређивати та примања запослених.

Поручују то из пословне заједнице Републике Српске дан уочи засједања Владе Српске, на којој би требало да буде донесена одлука о најнижој плати.

Наиме, прије неколико мјесеци у ФБиХ је одјекнула вијест да ће минималац за идућу годину бити 1.000 марака, али како сада ствари стоје, од тога нема ништа. Најнижа плата у том ентитету тренутно износи 596 марака, што је за 104 мање од минималца у Српској. С обзиром на то да није усвојен сет најављених закона, према формули која се примјењује у ФБиХ за израчунавање најниже плате она ће порасти у идућој годину на око 650 марака, што је и даље мање него тренутно у Српској.

- Од сета најављених закона којима ће минимална плата износити 1.000 марака нема ништа за сада. Дакле стари закони остају на снази. По Закону о раду Влада ФБиХ усклађује минималну плату у складу са показатељима инфлације и БДП-а. То ће урадити сигурно до краја јануара, јер се у фебруару исплаћује прва плата за 2024. годину - рекао је “Гласу” предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић.

Према рачуници послодаваца, најнижа плата за идућу годину у ФБиХ биће од 650 до 660 КМ.

- То није нешто, али одражава реалну ситуацију. Званични подаци се уврсте у формулу и добије се коначан број о минималцу. Нема преговора сваке године. Имали смо ми раније тих неслагања са синдикатима у вези са договором о најнижој плати, али смо то ријешили усвајањем формуле која сама рачуна најнижу плату - поручио је Смаилбеговић.

У Српској нема формуле која рачуна најнижу плату, због чега крајем сваке године о износу најниже плате преговарају послодавци и синдикат, али се до сада није десило да су се договорили. Због тога Влада Српске доноси коначну одлуку, која се не свиди ни једној ни другој страни, а по свему судећи већ су најавили да ће тако бити и овај пут. Жустре полемике вођене су претходна два мјесеца у вези са износом најниже плате и то након што је предсједник Српске Милорад Додик изнио идеју да она треба да буде 1.050 марака, односно 50 марака више од најављеног минималца у другом ентитету. Сви су признали да је то политички став, односно да је циљ да се само пребаци најављени број из ФБиХ.

- Премијер Српске са министрима није желио да разговара са нама. Тражили смо да им презентујемо показатеље за колико би требало да буде повећан минималац, али нису пристали. Представници Владе заборављају да је и она дио трипартитног дијалога и да треба да разговарају са послодавцима и синдикатом у вези са износом најниже плате. Синдикат никада у бројеве не гледа, они имају нереалне жеље - рекао је “Гласу” предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић.

Може се очекивати, наводи Тривић, да све три стране у Српској, односно Влада, синдикат и послодавци прођу лоше због износа минималца за 2024. годину.

- Синдикат је подигао нереална очекивања радника па ће они бити незадовољни. Послодавци су незаслужено покварили односе са радницима, а политика је показала да није озбиљна на оваквим темама. У овој причи су сви изгубили, иако је политика рачунала да ће она добити битку - закључио је Тривић.

Одлука сутра

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је “Гласу” да ће Влада сутра саопштити колико ће износити најнижа плата за 2024. годину.

- То неће бити 1.050, али ни 750 марака - рекао је Вишковић и најавио да ће помоћи привредницима који докажу да трпе штету због њихове одлуке у вези са повећања минималца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана