ФБиХ: По 100 КМ за 270 хиљада незапослених грађана

ГС
ФБиХ: По 100 КМ за 270 хиљада незапослених грађана

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ на данашњој сједници у Мостару допунила је своју ранију уредбу о помоћи становништву погођеном поскупљењима усљед глобалне инфлације.

"Овом допуном из Федералног буџета омогућена је исплата једнократне новчане помоћи од по 100 КМ и за незапослене особе у Федерацији, као што је већ раније учињено и за више од 530 хиљада грађана. Подсјећања ради, у аугусту су ове исплате извршене за пензионере, борце, особе са инвалидитетом, цивилне жртве рата, социјалне категорије које примају новчану и другу помоћ, а за што су из буџета ФБиХ издвојена средства", наводи се у саопштењу.

На сједници Владе данас је прецизирано да ће право на једнократну новчану накнаду припасти и особама које су имале статус незапослених на бироима за запошљавање у ФБиХ на дан 31. аугуст ове године.

Новац ће бити дозначен кантоналним службама за запошљавање, након што оне доставе захтјев за исплату, уз коначни списак корисника.

Како је за Фену потврдио премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, раст јавних прихода у првих шест мјесеци ове године омогућио је Влади ФБиХ да додатно интервенише и према незапосленима.

"Посљедњих година показали смо способност да се прилагодимо свим ванредним околностима и ситуацијама. Свјесни учинка и нежељених посљедица инфлације која је захватила цијели свијет, донијели смо програме помоћи нашим грађанима највише погођеним поскупљењима. Цијело вријеме пратимо ситуацију у нашој земљи и чујемо поруке грађана. Данашњом одлуком о исплати једнократне новчане помоћи за око 270 хиљада незапослених, број грађана који су обухваћени мјерама подршке Владе Федерације је скоро миллион", изјавио је премијер Новалић.

Подсјетио је да је већ у примјени и Владина одлука која се односи на петомјесечно субвенционирање трошкова електричне енергије са, такође, 100 КМ за 70 хиљада грађана. Прошле седмице почела је и подјела пакета основних животних намирница из федералних робних резерви за око 17.000 породица у Федерацији БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана