ФБиХ блокира рад Агенције за лијекове

Анита Јанковић Речевић
ФБиХ блокира рад Агенције за лијекове

БАЊАЛУКА - ФБиХ већ мјесецима блокира формирање Стручног савјета Агенције за лијекове БиХ, јер упркос низу ургенција нису предложили чланове овог тијела што оставља несагледиве посљедице по рад ове институције.

У информацији Министарства цивилних послова БиХ, коју су доставили Представничком дому Парламента БиХ, наведено је да је мандат чланова Стручног савјета Агенције истекао у марту прошле године те да је Савјет министара БиХ на другој овогодишњој сједници одржаној 9. фебруара усвојио информацију о истеку мандата те задужио ресорно министарство да журно достави приједлог одлуке о именовању чланова поменутог тијела.

У наведеном документу који је одговор на посланичко питање Шефа клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Сање Вулић зашто још није именован Стручни савјет Агенције, даље се наводи да је Министарство цивилних послова БиХ надлежним ентитетским министарствима здравства и Одјелу за здравство и остале услуге Брчко дистрикта 21. фебруара упутило допис за достављање листа кандидата за чланове Стручног савјета Агенције.

- Испред Министарства здравља и социјалне заштите РС 7. марта су достављени приједлози три кандидата, 20 дана касније и Федерално министарство здравства је такође доставило приједлоге три кандидата, док је Одјел за здравство и остале услуге Брчко дистрикта БиХ приједлог једног кандидата доставио 24. маја. Међутим, Федерално министарство здравства је дописом од 9. маја повукло из процедуре приједлог својих кандидата за чланове савјета испред своје установе - наведено је у одговору Министарства цивилних послова БиХ.

Додају да им Федерално министарство здравства, закључно са крајем прошле седмице, још није доставило нове приједлоге чланова Стручног савјета Агенције и поред пет ургенција које су им упутили.

- Три ургенције су биле електронским путем и то 11. и 22. јула ове године, као и 3. октобра.  Двије ургенције смо упутили дописима од 29. августа и 18. септембра. Копија ургенција достављена је и Влади ФБиХ - рекли су у ресорном министарству на нивоу БиХ.

Наглашавају да су у задњем допису напоменули Федерално министарство здравства да недостављањем приједлога кандидата блокирају процес именовања Стручног савјета Агенције, а тиме и обављање послова и задатака из њихове надлежности које су бројне.

- У надлежности Стручног савјета Агенције је, између осталог,  утврђивање приједлога политике лијекова и медицинских средстава у цијелој БиХ, дефинисање стратешких циљева Агенције и оцјена успјешности те институције, као и давање мишљења на Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Агенције. Стручни савјет има обавезу и да одобрава годишњи план рада Агенције, као и финансијски годишњи план, обавља надзор над цјелокупним радом и пословањем Агенције, те учествује у измјенама законских прописа из области лијекова и медицинских средстава - наведено је у информацији Министарства цивилних послова БиХ.

Неодговорно понашање

Сања Вулић је упитала да ли неко има право да се понаша тако неодговорно.

- У Влади ФБиХ не постоји договор ко су ти људи који ће их представљати у Стручном савјету Агенције, а тим неусаглашавањем неки људи се доводе у привилегију да по шест година буду у Стручном савјету Агенције за лијекове и примају ко зна какве накнаде. Сматрам да је то крајње неодговорно - навела је Вулићева током постављања питања Министарству цивилних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана