ФАО: Свјетске цијене хране пале 20,5 посто

ГС
ФАО: Свјетске цијене хране пале 20,5 посто

ЊУЈОРК - Индекс цијена биљног уља у просјеку је три посто нижи у односу на претходни мјесец и 47,7 посто испод нивоа из марта 2022. године

Глобалне цијене хране пале су за 20,5 посто у односу на њихов максимум прије годину дана, објавила је у петак Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

- Индекс цијена хране је пао 12. узастопни мјесец у марту и у просјеку износио 126,9 поена, што је за 2,1 посто мање у односу на претходни мјесец и 20,5 посто испод свог максималног нивоа из марта 2022, услијед веће понуде, смањене потражње за увозом и проширења Црноморске иницијативе за жито - наводи се у саопћењу.

Пад у односу на фебруар

Индекс цијена житарица опао је за 5,6 посто у односу на фебруар, при чему су међународне цијене пшенице пале за 7,1 посто, под притиском снажног приноса у Аустралији, побољшаних услова усјева у Европској унији, високим залихама из Руске Федерације и текућим извозом из Украјине.

У саопштењу ФАО се додаје да су свјетске цијене кукуруза пале су за 4,6 посто, док су цијене риже пале за 3,2 посто.

Индекс цијена биљног уља у просјеку је три посто нижи у односу на претходни мјесец и 47,7 посто испод нивоа из марта 2022. године.

Цијене сира пале

Индекс цијена млијечних производа опао је за 0,8 посто у марту, при чему су цијене путера скочиле због веће увозне потражње, док су цијене сира пале због већих залиха код водећих извозника.

Насупрот томе, индекс цијена шећера порастао је за 1,5 посто од фебруара на највиши ниво од октобра 2016. године. Индекс цијена меса је благо порастао - Иако су цијене пале на глобалном нивоу, оне су и даље врло високе и настављају расти на домаћим тржиштима, што представља додатне изазове за сигурност хране - рекао је Максимо Тореро, главни економиста у ФАО-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана