Факултети oстају и без професора

Данијела Бајић
Факултети oстају и без професора

БАЊАЛУКА - Мањак наставног кадра у образовним установама све више брине земље у окружењу, а овај негативни тренд није заобишао ни Српску, гдје су професори на појединим факултетима приморани да чак раде и преко норме.

Највише гостујућих професора, који су ангажовани због недостатка домаћих кадрова, је на медицинском факултету, а проблем са пријемом новог наставног кадра тренутно имају и у области информационих технологија.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић казао је за “Глас” да се у Српској, али и окружењу повећава број ИТ компанија којима је потребан све већи број инжењера. Услови за рад, а прије свега лична примања, веома су добри у таквим компанијама, због чега, истиче, имају проблем да задрже најбоље студенте који би остали да раде као асистенти на факултету, а касније и као наставни кадар.

- У сталном радном односу тренутно има 38 наставника. Међутим, према нашим процјенама, требало би да их буде најмање 90. Како настава и студенти не би трпјели, свих 38 наставника ради преко норме, фактички без накнаде - казао је Ђурић и додао да је на факултету ангажовано 25 спољних сарадника са других универзитета и из привреде.

На Универзитету у Бањалуци истичу да је у овој академској години у сталном радном односу 786 наставника и сарадника, док је годину раније било 799 запослених.

- У претходној академској години за потребе факултета било је ангажовано 148 гостујућих предавача, док је у допунском ра­д било 164 наставника и сарадника. Када је ријеч о допунском раду за ову годину, у току је склапање уговора са гостујућим предавачима, због чега се не може говорити о тачном броју додатно ангажованих - рекли су из Универзитета у Бањалуци.

У овом Универзитету тврде да наставу на првом и другом циклусу студија у готово 90 процената изводе њихови наставници и сарадници, док су гостујући предавачи ангажовани углавном на докторским студијама - трећи циклус студија.

- Конкретно на Медицинском факултету највећи је дио наставника у допунском раду, а што је и логично, јер су наши наставници запослени и у Универзитетском клиничком центру РС, а Медицински факултет је њихова наставна база. Иста пракса је и на другим медицинским факултетима било гдје - истакли су са Универзитета у Бањалуци.

На Универзитету у Источном Сарајеву, гдје је 379 стално запослених, ангажовано је и 200 гостујућих професора, док је у допунском радном односу 67 наставника.

- Асистената и виших асистената има укупно 170. Такође, у наставном процесу учествују и лектори и предавачи страних језика којих има 11 - истакли су у овој високошколској установи.

Додали су да је највише гостујућих професора, поред Медицинског, ангажовано на Филозофском факултету, који обухвата Филозофски, Филолошки, Природно-математички и Факултет политичких наука.

Нови асистенти

Из Универзитета у Бањалуци кажу да број наставника и сарадника у сталном радном односу или допунском раду варира из године у годину, јер су они обавезни да напредују у изборима у звање.

- Такође, сваке године и одређени број наставника одлази у заслужену пензију. С друге стране, Универзитет се труди да у наставни процес ангажује најбоље, па смо у овој академској години запослили 26 нових асистената, виших асистената и доцената - објашњавају на овом универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана