Фајонова предложила кандидатски статус за БиХ

ГС
Foto: Твитер/ MFA Slovenia

БРИСЕЛ- Министар спољних послова Словеније Тања Фајон предложила је током састанка Савјета ЕУ за спољна питања да се БиХ смјеста додијели статус кандидата за учлањење у ЕУ, објављено је на "Твитер" налогу словеначког Министарства спољних послова.

У објави се наводи да би кандидатски статус БиХ био јасан сигнал западном Балкану да је будућност региона у ЕУ.

"Ако не сада, усред геополитичког метежа у Европи, онда када?", написано је на "Твитеру".

У тексту се додаје да Словенија подржава и отварање преговора о приступању са Сјеверном Македонијом, као и либерализацију визног режима за самопроглашено Косово.

Желимо да пошаљемо снажну поруку или политички сигнал да нећемо заборавити простор Западног Балкана", рекла је министарка спољних послова Тања Фајон за Н1 поводом приједлога Словеније да БиХ одмах добије статус кандидата.

 Док су лидери ЕУ ове недеље разговарали о статусу кандидата Украјине и Молдавије, она је истакла важност одржавања кредибилитета процеса проширења.

Овог четвртка и петка, шефови држава Европске уније састаће се на самиту у Бриселу. Разговори ће се фокусирати на статус Украјине као кандидата за чланство у ЕУ, а Словенија предлаже државама чланицама да Босни и Херцеговини дају статус кандидата.

Како пише словеначки Н1, приједлог предвиђа тренутни статус кандидата за БиХ, с тим да држава мора да усвоји одређене законе прије почетка приступних преговора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана