Европски званичници поздравили потписивање три споразума у Берлину

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕРЛИН- Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и Жозеп Борељ поздравили су данас потписивање три споразума о мобилности између земаља Западног Балкана.

Она је у објави на свом Твитер налогу напоменула да остаје још посла како би се завршило формирање заједничког регионалног тржишта.

"То је добро за економије и ојачаће личне везе у региону. Иста прича је и у срцу нашег европског пројекта", навела је Фон дер Лајен.

Лидери западнобалканске шесторке данас су на Самиту Берлинског процеса потписали три споразума о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

Борељ: Берлински процес демонстрација партнерства ЕУ са ЗБ

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност, Жозеп Борељ, истакао је данас да је "Берлински процес јасна демонстрација снажног ангажмана и партнерства са државама Западног Балкана, као будућим чланицама ЕУ".

Борељ је на Твитеру навео да се регионална сарадња не може одвојити од заједничких вриједности.

Према његовој оцјени, кључне ријечи за мјесеце који долазе су отпорност и помирење.

"Припремамо подршку Западном Балкану у супротстављању хибридним пријетњама - сајбер подршку ЕУ у региону, сајбер одбрани и сузбијању дезинформација. Три споразума потписана у оквиру заједничког регионалног тржишта су кључна за економску отпорност", навео је Борељ.

Он је, између осталог, казао да се дијалог уз посредовање ЕУ интензивира, истакавши да се нада напретку ове године.

"Изградња будућности породице ЕУ је наш заједнички подухват", написао је Борељ.

Споразуме су потписали премијерка Србије Ана Брнабић, премијери Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, Црне Горе Дритан Абазовић, Албаније Еди Рама, предсједник Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Споразуми су потписани у присуству њемачког канцелара Олафа Шолца и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, као и генералне секретарке Савјета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана