Европски посланици сагласни да треба издвојити средства за помоћ БиХ након поплава

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Европски посланици који су говорили на данашњој дебати о разарајућим поплавама у Федерацији БиХ сагласни су да је потребно да се активирају фондови за помоћ у обнови након поплава.

Анунзијата Лучија иустакла је да се управо вратила из БиХ, гдје је тим ЕУ одмах помогао на терену и да је то показало да Брисел може помоћи и у политички деликатном тренутку, с обзиром да се катастрофа догодила пред саме локалне изборе у БиХ.

Никола Бартулица тврди да су поплаве у Јабланици, Коњицу и Кисељаку посљедица неодговорног управљања ресурсима, с обзиром на то да је велику улогу у несрећи имао каменолом код Доње Јабланице.

Он је нагласио да ће Хрватска увијек бити ту за БиХ, нарочито на њеном европском путу.

Гордан Босанац из Хрватске изјавио је да је несрећа у ФБиХ још један подсјетник климатске кризе кроз коју пролази свијет.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити изгласано више резолуција које се тичу људи који су доживјели уништења и губитке у овим поплавама.

Према његовим ријечима, највећи узрочник несреће је неприпремљена инфраструктура.

Он је позвао на истрагу о раду каменолома у Јабланици.

Босанац је навео да је свијет свједочио невјероватној солидарности међу људима, те да су неки ризиковали своје своје животе како би спасили друге и да су показали да "нема разлика међу људима када некоме треба помоћ".

- Позивамо Европску комисију да испита могућности за слање новчане помоћи БиХ, пошто ће то бити од велике важности за све повријеђене и жртве. Хајде да будемо раме уз раме са свима који су угрожени у тим поплавама - поручио је Босанац.

Зигбер Франк Дресе изјавио је да "не треба наглашавати да ЕУ треба да помогне БиХ", јер се мора помоћи.

Према његовим ријечима, БиХ је потребна практична помоћ, као и новац, јер је новац послат за помоћ и обнову "добра инвестиција".

Он је нагласио да ЕУ не треба да гледа на то колико ко помаже.

Карола Ракет је за несрећу и све друге непогоде окривила "жељу за ресурсима и агенду о фосилним горивима".

- Како људи у БиХ могу да прихвате наше извињење када знају да смо ми ти који водимо политику за профит компанија које прерађују фосилна горива? - упитала је она.

Након обраћања Ракетове завршена је дебата о поплавама у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана