Европски парламент позвао на увођење санкција Додику

Срна
Европски парламент позвао на увођење санкција Додику

СТРАЗБУР - Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске.

У тексту усвојене резолуције осуђено је оно што су посланици назвали "сецесионистичком реториком и поступцима у БиХ, укључујући обиљежавање државних празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним".

Осим Додика и других високорангираних званичника Српске, у истом параграфу поменути су званичници трећих земаља који пружају политичку и материјалну подршку ономе што су парламентарци ЕУ назвали "сецесионистичком политиком".

Европски посланици поздравили су додјељивање кандидатског статуса БиХ за учлањење у ЕУ и позвали политичке актере да покажу посвећеност у спровођењу неопходних реформи и испуњавању 14 кључних приоритета на путу европских интеграција.

Парламент је позвао Европску комисију и Европску службу за спољно дјеловање "да помогну БиХ у брзом испуњавању кључних приоритета и спријече враћање на националистичку политику из прошлости", пренио је портал "Европски западни Балкан".

У дијелу који се односи на Србију, посланици су изразили жаљење због наставка ниског нивоа усклађивања са Заједничком спољном и безбједносном политиком, нарочито када се ради о рату у Украјини.

Они су нагласили "важност путпуног усклађивања земаља региона са спољном и безбједносном политиком ЕУ, посебно у вези са санкцијама трећим земљама".

Парламент је потврдио свој став да даља поглавља преговора о приступању ЕУ са треба отворити тек кад Србија повећа приврженост реформама у подручју демократије и владавине права.

Посланици су подсјетили да Србија, као земља која тежи европској интеграцији, "мора да се прилагоди заједничким европским вриједностима и правима".

Они су навели да је хитно потребно интензивирање процеса преговора Београда и Приштине, са циљем нормализације односа "на бази међусобног признавања".

У резолуцији, коју је подржало 407 посланика, док је 92 било против, а 142 суздржано, наглашен је и утицај негативних посљедица рата у Украјини на западни Балкан.

Парламентарци су нагласили потребу за активнијом и ефикаснијом стратегијом комуникације, како би се унаприједили предности проширења и односи ЕУ и западног Балкана.

Европски парламент позвао је и на истрагу против европског комесара за проширење и сусједску политику Оливера Вархељија због "намјерних покушаја заобилажења и подривања централности демократије и реформи владавине права у земљама кандидатима за чланство у ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана