Европски парламент подржао захтјев тзв. Косова за чланство у ЕУ

ГС
Европски парламент подржао захтјев тзв. Косова за чланство у ЕУ

БРИСЕЛ - Европски парламент подржао је данас захтјев за чланство самопроглашеног Косова у ЕУ и позвао на интензивирање дијалога Београда и Приштине на основу - међусобног признавања.

Ово су, између осталог, захтјеви у амандманима који су усвојени уз Годишњи извјештај о имплементацији заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ, извјестиоца Дејвида Мекалистера, а које су поднијеле социјал-демократе.

За ове амандмане Европска народна партија затражила је одвојено гласање (сплит воте), пренијеле су Новости.

У усвојеним амандманима осуђује се низ "ескалаторних потеза" Србије и актера подржаних од стране Србије, који укључују "нелегитимне блокаде, насилне нападе и пријетњу војном акцијом".

Додаје се да је независност тзв. Косова неповратна, а понавља се и позив државама-чланицама ЕУ, које то до сада нису учиниле, да признају једнострано проглашену независност самопроглашеног Косова.

Усвојен је и амандман у којем се осуђује "сецесионистичка реторика и активности у БиХ", а наводи се да у обиљежавању "противуставних" празника учествују и "актери из трећих држава".

Позива се да се усвоје санкције и против званичника трећих држава који пружају подршку "сецесионистичким политикама".

Мекалистеров текст усвојен је са 407 гласова за, 92 против и 142 уздржана.

У документу се, између осталог, жали због ниског усаглашавања Србије са заједничком спољном и безбједносном политиком и понавља позиција ЕП да Србија треба да настави са отварањем наредних преговарачких поглавља тек када "оснажи посвећеност реформама у области демократије и владавине права и демонстрира пуну усаглашеност са заједничком спољном и безбједносном политиком".

Уз резолуцију и амандмани: Оптужбе на рачун Србије због стања на сјеверу Косова и Метохије

У данас усвојеној Резолуцији Европског парламента о Спровођењу спољне и безбједносне политике ЕУ, политичка група социјалиста и демократа је поднијела и два амандмана о Србији и КиМ, који су такође усвојени, а у којима се, поред осталог, Србија оптужује да је одговорна за недавну ескалацију на сјеверу КиМ. 

Аутори амандмана су посланици Тонино Пицула, Тејс Рутен и Педро Маркуес.

Амандман 113а "наглашава хитну потребу да се интензивира процес дијалога Приштине и Београда који води ЕУ у циљу нормализације билатералних односа на основу међусобног признавања'' 

Такође се, како се наводи у документу, ''осуђује континуирани образац ескалационих акција Србије и актера које спонзорише Србија, укључујуćи нелегитимне блокаде, насилне нападе и пријетњу војном акцијом, са циљем изнуђивања уступака и подривања Републике Косово''.

У поменутом амандману се подсјећа и на то да је, како се наводи, ''независност Републике Косово неповратна'' и понавља позив за пет држава чланица ЕУ које то још нису учиниле да одмах признају независност покрајине.

Амандман 100 се односи на просес проширења и у њему се ''поздравља чињеница да је руска инвазија на Украјину подстакла ЕУ да промјени приоритет у својој политици проширења, али да неопходност унутрашњих реформи ЕУ пре пријема нових земаља у ЕУ не би требало да буде изговор за успоравање процеса приступања заснованог на заслугама''.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана