Европски параламентарци позивају на увођење санкција Додику због 9. јануара

Г.С.
Foto: Срна

БРИСЕЛ - Предсједавајући Делегације Европског парламента за односе са БиХ и Косовом Ромео Франз и стални извјештач за БиХ Пауло Рангел су у заједничком саопштењу осудили обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара.

Они су позвали међународну заједницу да "коначно пређе са снажно срочених изјава на ефикасну, храбру акцију" и уведе санкције против "дестабилизирајућих политичких актера у БиХ", посебно предсједника Републике Српске Милорада Додика, преноси Н1.

Саопштење које су званичници Европског парламента дали:

– Прошле године смо безрезервно осудили обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара у потпуној супротности с неколико одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, којима је самопроглашени празник и референдум 2016. проглашен неуставним. Право Републике Српске на празник се не доводи у питање. Проблем је у избору датума, чиме се крше одлуке Уставног суда и неколико одредби Устава БиХ које забрањују дискриминацију. Игнорисање ових одлука представља кривично дјело, подрива Дејтонски мировни споразум и представља застој у напретку Босне и Херцеговине на 14 кључних приоритета и њеној интеграцији у ЕУ. Умјесто подјеле и провоцирања, власти и политички актери широм земље требали би се фокусирати на проведбу конкретних реформи које су потребне за отварање приступних преговора, након додјеле статуса земље кандидата за чланство у ЕУ.

Прије неколико дана поново је прослављен Дан Републике Српске у еклатантном пркосу пресудама Суда, ставовима ЕУ и и недвосмисленим изјавама Кристијана Шмита. Поново изражавамо пуну подршку Кристијану Шмиту и позивамо надлежне власти и међународну заједницу да одлучно дјелују, у складу са изјавом Шмита након прошлогодишњег Дана Републике Српске да "треба бити јасно да 9. јануар 2024. се неће догодити у овом оквиру и на овај начин".

Нажалост, оно што смо видјели посљедњих дана било је "више истог". 9. јануар и дане раније обиљежили су ружни инциденти тјерања страха и застрашивања грађана и повратника у Власеници и Сребреници, гласно величање осуђених ратних злочинаца и кориштење говора мржње. Србију је поново представљала висока делегација у којој је учествовало неколико министара, међу којима и министар одбране и лидер СНС Милош Вучевић. 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик стао је раме уз раме са одлазећим предсједником Скупштине Србије и руским амбасадором у БиХ. Парламент је у својој резолуцији од 12. јула 2023. године осудио присуство високих званичника Владе Србије поводом Дана РС. 

Такође жалимо што су поједини црногорски званичници, укључујући и посланике, присуствовали овогодишњим манифестацијама Дана РС. Представници земаља кандидата који увијек тврде да су европске интеграције и будуће чланство у ЕУ њихов главни приоритет треба да поступе у складу с тим. С тим у вези, поздрављамо принципијелан став црногорског предсједника Јакова Милатовића, који је одбио позив и објаснио зашто.

Са великом забринутошћу констатујемо да је овогодишње највише одликовање Републике Српске додијељено мађарском премијеру Виктору Орбану, који га је прихватио. Примањем овог одликовања мађарски премијер се придружује Владимиру Путину, прошлогодишњем добитнику истог одликовања, и свима осталима који показују презир према уставно-правном поретку Босне и Херцеговине.

Прошле године смо звонили на узбуну, тврдећи да је прешло неколико црвених линија. Од тада се ситуација погоршала и постаје све неодрживија. Сада је императив да међународна заједница коначно пређе са снажно срочених изјава на ефикасну, храбру акцију. Парламент у својој резолуцији од 12. јула 2023. "понавља свој позив на циљане санкције против дестабилизирајућих политичких актера у БиХ, укључујући оне који пријете и поткопавају њен суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак, посебно Милорада Додика, као и других високих званичника РС и званичника трећих земаља који пружају политичку и материјалну подршку политици – наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана