Европски лидери потврдили посвећеност чланству земаља региона у ЕУ

Срна
Европски лидери потврдили посвећеност чланству земаља региона у ЕУ

БРИСЕЛ - Лидери ЕУ потврдили су потпуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства западног Балкана у Унији и позвали на убрзање процеса приступања, наводи се у декларацији објављеној након Самита ЕУ - западни Балкан.

У декларацији се наводи да тај процес треба да буде заснован на кредибилним реформама, поштеним и ригорозним условима, као и принципу властитих заслуга.

Осим тога, у декларацији је указано на значај одрживих и неповратних реформских достигнућа у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

"ЕУ наглашава потребу за сталним напорима у борби против корупције и организованог криминала, као и ојачаном подршком добром управљању, људским правима, родној равноправности и правима припадника мањина", пише у декларацији.

Лидери ЕУ су указали да "кредибилитет ових обавеза зависи од смисленог провођења неопходних реформи и постизања добрих резултата у комбинацији са јасном и досљедном комуникацијом са јавношћу у интересу својих народа".

"Ојачано грађанско друштво и независни и плуралистички медији су, уз потпуно поштовање слободе изражавања, кључне компоненте сваког демократског система", наводи се у декларацији.

ЕУ је поздравила напредак који су земље западног Балкана постигле на свом путу ка ЕУ од Самита одржаног у Тирани, те њихову поновљену посвећеност давању првенства демократији, основним правима и вриједностима и владавини права.

"Будућност Западног Балкана је у нашој унији", напомиње се у документу и додаје да би заједничко регионално тржиште западног Балкана требало да послужи као одскочна даска за интеграцију.

ЕУ ће, како је наведено, наставити да подржава партнере са западног Балкана у борби против негативних ефеката на њихове економије и друштва, посебно кроз пакет енергетске подршке вриједан милијарду евра у бесповратним средствима која могу донијети 2,5 милијарди евра инвестиција.

У документу се указује на све сложеније геостратешко окружење, у којем доминирају руска специјална војна операција у Украјини и криза на Блиском истоку, што "наставља да угрожава европски и свјетски мир и безбједност".

ЕУ поздравља споразуме на високом нивоу у вези са успостављањем саобраћајног коридора западни Балкан - источни Медитеран и напомиње да ће подржати модернизацију регионалне жељезничке мреже као и регионалне зелене агенде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана