Европска унија незадовољна због криминализације клевете у Српској

Агенције
Европска унија незадовољна због криминализације клевете у Српској

БРИСЕЛ - Европска унија је изразила жаљење због ступања на снагу измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске којим се уводе кривичне казне за клевету.

Како је наведено у саопштењу, које је издао портпарол ЕУ Петер Стано, ове законске промјене „намећу непотребна и несразмјерна ограничења независним медијима и цивилном друштву“.

-Закон озбиљно утиче на окружење цивилног друштва и ограничава слободу изражавања и медија у Републици Српској. То је за жаљење и неоспоран је  корак уназад у заштити основних права - наглашава се у саопштењу.

За Европску унију, овај закон је у супротности са очекивањима која су пратила додjељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ и супротан је интересима свих грађана БиХ, укључујући и оне са пребивалиштем у Републици Српској.

У саопштењу се наглашава да ЕУ очекује од свих нивоа власти да конструктивно раде на рјешавању кључних приоритета из "Мишљења Европске комисије", који су неопходни да би Комисија препоручила отварање приступних преговора са Босном и Херцеговином.

Према саопштењу, очекује да БиХ гарантује слободе изражавања и медија и заштиту новинара.

-ЕУ је посвећена подршци медијима и цивилном друштву у БиХ, посебно у Републци Српској  - закључује се у саопштењу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је 18.августа Указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се криминализује клевета, а он је данас ступио на снагу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана