Европска комисија препоручиће да БиХ добије кандидатски статус

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Европска комисија препоручиће шефовима влада и држава ЕУ да БиХ у најкраћем могућем року прогласи званичним кандидатом за приступ ЕУ јер је остварила изненађујуће далекосежан напредак у реформама, наводи се у годишњем извјештају који ће данас бити званично представљен, објавио је њемачки дневник "Велт".

У извјештају о напретку земаља које су исказале жељу да се прикључе ЕУ наводи се да БиХ додуше није испунила свих 14 реформских приоритета, али је направила "суштински" напредак.

Лист пише да слично као и у случају Украјине и Молдавије, које су 23. јуна званично проглашене кандидатима за приступ, и БиХ мора да испуни још неке реформске циљеве, прије него што ће моћи да отпочну конкретни преговори о приступу са отварањем такозваних преговарачких поглавља.

У сваком случају ова земља са својих 3,3 милиона становника ће као официјелни кандидат за пристп добити високе износе финансијске подршке из Брисела у оквиру такозване претприступне помоћи.

БиХ је већ 2016. године предала захтјев за приступ ЕУ, а 2003. године обећан јој је приступ ЕУ заједно са другим западнобалканским земљама.

Лист наводи да је са друге стране извјештај о напретку Турске веома критичан и указује да Турска није промијенила негативан тренд удаљавања од ЕУ, те да постоји озбиљно назадовање у областима демократије, владавине права, основних права и независности правосуђа.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручиће данас у Сарајеву предсједавајућем Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу извјештај Европске комисије о напретку БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана