Брисел даје Српској 17,3 милиона евра, ево за шта

Маријана Миљић Бјеловук
Брисел даје Српској 17,3 милиона евра, ево за шта

БРИСЕЛ, БАЊАЛУКА - Једина инвестиција у БиХ коју ће подржати Европска унија у најновијем инвестиционом пакету односи се на пројекат водоводне и канализационе мреже у Републици Српској, за који Брисел даје грант од 17,3 милиона евра.

Европска комисија објавила је у уторак шести инвестициони пакет у вриједности од 1,2 милијарде евра у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан. Поменути инвестициони пакет укључује 300 милиона евра бесповратних средстава ЕУ.

Једина инвестиција која је прошла из БиХ је она коју је кандидаовала Влада Републике Српске, а ријеч је о пројекту „Водовод и канализација два”.

- Могли смо да кандидујемо само оне пројекте који су довољно зрели, односно који имају пратећу документацију, студију изводљивости и остало. Услов за апликацију за тај новац био је и да имамо одобрен кредит од стране међународних финансијских  институција, а нама је кредит одобрен од стране Европске инвестиционе банке (ЕИБ) још 2019. године у износу од 30 милиона евра - казала је „Гласу” помоћница министра финансија РС Бојана Васиљевић Пољашевић.

У складу с тим, наводи она, на посљедњој инвестиционој рунди Фонда за западни Балкан аплицирали су пројекат „Водовод и канализација два” и на крају добили зелено свјетло за грант.

- Добили смо потврду да се једини пројекат који је прошао из Српске, односно цијеле БиХ, односи на реконструкцију, изградњу и адаптацију водоводне и канализационе мреже у 14 локалних заједница у Српској, а њиме ће бити обухваћено око 147.000 људи, који ће имати квалитетнији приступ водоводној мрежи и води за пиће - навела је Васиљевић Пољашевић, која је и на челу тима који је кандидовао пројекат Владе Српске.

Нагласила је да ће бити и око 4.000 нових прикључака на водоводну мрежу те исто толико прикључака на канализациону мрежу. 

- Укупна вриједност одобреног гранта је око 17,3 милиона евра, а тај новац биће утрошен у адаптацију и реконструкцију постојеће водоводне и канализационе мреже, али и изградњу нове мреже у 14 локалних заједница у Републици Српској - закључила је Васиљевић Пољашевић.

Пројекат „Водовод и канализација у Републици Српској два” наставак је пројекта који се успјешно реализује од 2010. године, којим је обухваћено 216.000 људи. 

Основни циљ ове инвестиције је изградња и санација инфраструктуре за водоснабдијевање и канализацију с циљем заштите здравља грађана и животне средине, те побољшања услова живота. 

ЈАЧАЊЕ ВЕЗА 

Из Европске комисије навели су да ће одобрене инвестиције бити реализоване у блиској сарадњи са партнерима са западног Балкана и међународним финансијским институцијама.

- Наш инвестициони план за западни Балкан вриједан 30 милијарди евра испуњава се овим новим пакетом од 1,2 милијарде евра. Квалитетна инфраструктура јача регионалне везе и зближава нас, што је наш крајњи циљ. Наши западнобалкански партнери граде своју европску будућност - рекла је предсједница Европске комисија Урсула фон дер Лајен и додала да ће ове инвестиције, заједно са неопходним реформама и приступом јединственом тржишту, припремити економије партнера да се придруже ЕУ. 

Приједор 
Градишка 
Нови Град 
Лакташи 
Прњавор 
Добој 
Теслић
Челинац 
Невесиње 
Требиње 
Источна Илиџа 
Рогатица 
Зворник
Вукосавље 
*Локалне заједнице обухваћене пројектом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана