Европска комисија: Нисмо надлежни за Трговску гору

Срна
Европска комисија: Нисмо надлежни за Трговску гору

БРИСЕЛ - Европска комисија није надлежна за процјењивање и одобравање пројеката као што је изградња одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори, већ је то одговорност чланица ЕУ, речено је Срни из Европске комисије.

Коментаришући констатацију Срне у вези са критикама на рачун индолентности и равнодушности ЕУ када су у питању планови Хрватске да одложи радиоактивни отпад на локацији Трговска гора у општини Двор, на граници са БиХ, портпарол Европске комисије за климатску акцију Ана Креспо Парондо одговорила је да су за таква питања одговорне чланице ЕУ.

На питање да ли ће ЕУ реаговати и тражити од Хрватске да преиспита планове, с обзиром на то да би тај потез штетио здрављу више од 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу реке Уне, она је навела да власти БиХ, уколико сматрају да ће пројекат вјероватно значајно утицати на територију БиХ, могу да затраже да буду обавијештене и да се примијени Конвенција о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту.

-Комисија није надлежна за процјењивање и одобравање таквих пројеката. То је одговорност чланица ЕУ. Циљ Конвенције о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту, чије су чланице БиХ и Хрватска, јесте да се осигура то да стране процијене утицај одређених активности на животну средину у раној фази планирања. Стране, такође, треба да се међусобно обавјештавају и консултују о активностима наведеним у Конвенцији за које се вјерује да ће имати значајан негативан прекогранични утицај - истакла је Парондова.

Парондова је нагласила да је пројекат још у раној фази, пошто нису покренути кључни кораци његове процјене и одобрења.

Позивајући се на информације доступне јавности, које су објављене на интернет страници Министарства привреде и развоја Републике Хрватске, Парондова је подсјетила да је Фонд за управљање нуклеарном отпадом у Нуклеарној електрани "Кршко", који је инвеститор постројења на Трговској гори, 24. фебруара упутио захтјев за Процјену утицаја на животну средину (ЕИА), те да је јавност позвана да то коментарише у року од 30 дана.

Она је напоменула да Словенија, на чијој се територији налази Нуклеарна електрана "Кршко", дијели власништво над постројењем са Хрватском, што укључује и одговорност за управљање радиоактивним отпадом. Према Директиви Вијећа 2013/59/ЕУРАТОМ, чланице имају крајњу одговорност за управљање потрошеним горивом и радиоактивним отпадом који настаје на њиховој територији.

Према одговору послатом Срни, сљедећи корак у процедури предвиђа да се објави извјештај о ЕИА, те да органи надлежни за животну средину, јавност и друге сусједне земље упуте своје коментаре о извјештају прије доношења коначне одлуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана