Западном Балкану инвестициони пакет од 1,2 милијарде евра

Танјуг
Foto: Анадолија

БРИСЕЛ - Европска комисија објавила је данас шести инвестициони пакет у оквиру Економско-инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан за који се очекује да ће мобилисати 1,2 милијарде евра инвестиција.

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, овим пакетом подржаће се осам нових водећих инвестиција у водоснабдјевању и канализацији, третману отпадних вода и железничком транспорту, као и иновације и зелена трансформација у малим и средњим предузећима.

Инвестиције ће бити реализоване у блиској сарадњи са партнерима са западног Балкана и међународним финансијским институцијама.

Инвестициони пакет од 1,2 милијарде евра укључује 300 милиона евра бесповратних средстава ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (IPA III), додатне билатералне доприносе из држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе економија Западног Балкана.

Пакет је одобрио Оперативни одбор Западнобалканског инвестиционог оквира (WBIF) током састанка који је одржан 1. и 2. јула. 

Нове водеће инвестиције потпадају под три приоритета Економско-инвестиционог плана: животна средина и клима, одрживи транспорт и подршка пословном сектору. 

Када је ријеч о животној средини и клими, како се наводи, у питању су реконструкција и рехабилитација водоводне и санитарне инфраструктуре у Црној Гори и БиХ.

По питању одрживог транспорта објашњава се да је ријеч о напредовању на железничкој инфраструктури на Коридору 10, уз брзу везу Београд - Велика Плана, која омогућава бржи проток путника и терета у региону.

По питању подршке пословном сектору указује се да је ријеч о покретању новог објекта за иновације и зелену трансформацију предузећа у региону.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да инвестициони план ЕУ за западни Балкан вриједан 30 милијарди евра остварује резултате, са овим новим пакетом од 1,2 милијарде евра. 

“Он јача региналне везе квалитетном инфраструктуром и приближава нас, што је наш крајњи циљ. Наши западнобалкански партнери граде своју европску будућност. Ове инвестиције, заједно са неопходним реформама и приступом нашем јединственом тржишту, припремиће економије наших партнера да се придруже нашој Унији”, навела је Фон дер Лајен. 

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи оцијенио је да се Економско-инвестициони план ЕУ за Западни Балкан брзо спроводи, “са заједничком амбицијом да се регион приближи ЕУ, као што показује нови инвестициони пакет који је данас усвојен”. 

“Инвестициони оквир за Западни Балкан је направио стварну разлику у последњих 15 година, укључујући кроз пружање помоћи региону у повезивању путне, железничке, енергетске и дигиталне инфраструктуре, да преброди енергетску кризу и пандемију Ковида 19. Радујемо се наставку сарадње са WBIF-ом јер нам је циљ да убрзамо социо-економску конвергенцију региона са ЕУ као део новог Инструмента за реформу и раст од шест милијарди евра и направимо разлику на терену, подједнако у корист грађана и предузећа”, навео је Вархељи. 

Економски и инвестициони план ЕУ за Западни Балкан, као део иницијативе Глобал Гатењаy, има за циљ да подстакне дугорочни опоравак, убрза зелену и дигиталну транзицију и подстакне регионалну сарадњу и конвергенцију са ЕУ. 

Планом, који је Европска комисија усвојила у октобру 2020. године, мобилише се до 30 милијарди евра инвестиција, укључујући девет милијарди евра грантова ЕУ кроз IPA III за период од 2021. до 2027. године. 

Од овог износа, пет милијарди евра је извршено преко WBIF-а.

ЕУ је до сада одобрила програме за мобилизацију до 17,5 милијарди евра инвестиција у оквиру Економско-инвестиционог плана, укључујући 5,4 милијарде евра грантова ЕУ.

WBIF је заједничка финансијска платформа покренута пре 15 година, која окупља Европску комисију, финансијске организације, државе чланице ЕУ и Норвешку, ради унапређења сарадње у инвестицијама јавног и приватног сектора. 

Овом платформом подржава се друштвено-економски развој региона и она доприноси европској интеграцији Западног Балкана. 

Поред тога што ће бити главно финансијско средство за спровођење Економско-инвестиционог плана ЕУ, WBIF ће имати важну улогу у примени новог Плана за реформу и раст за Западни Балкан, вредног шест милијарди евра, који има двоструки циљ да подстакне друштвено - економску конвергенцију са ЕУ и убрза процес приступања. 

Преко WBIF усмериће се три милијарде евра грантова и зајмова у оквиру инструмента за подршку приоритетним инвестицијама у областима транспорта, енергије, дигиталног и људског капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана