Европосланици траже оставку Вархељија: Он тврди да није њих назвао идиотима

ГС
Европосланици траже оставку Вархељија: Он тврди да није њих назвао идиотима

БРИСЕЛ - Европски посланици траже да комесар за проширење Оливер Вархељи да оставку због јучерашњег инцидента који се десио у Европском парламенту (ЕП)  док је комесар одговарао на питања посланика о проширењу на Западни Балкан.

Камере су забиљежиле да је мађарски комесар Вархељи назвао посланике “идиотима”. Након одговора на питање једног посланика, он је сјео на своје мјесто и на мађарском наводно изговорио “колико других идиота још има?”

Неки посланици такође траже покретање истраге о комесару, јавља Танјуг.

Тако је мађарски опозициони посланик лијевог центра Чаба Молнар рекао је да ЕП “мора да захтијева оставку”.

Вархеји је данас објавио своје извињење и рекао да се радило о приватном разговору са шефом његовог кабинета који се односио на другу тему.

- Искрено жалим због неспоразума око моје опаске на пленарној сједници Европског парламента 14. фебруара 2023. године. Ово је било повезано са приватним и текућим разговором на мађарском између мене и мог шефа кабинета о сасвим другој ствари, која је извучена из контекста. Извињавам се због евентуалног неспоразума око тога - написао је Вархеји.

Он је додао да у потпуности поштује “све институције ЕУ, укључујући Европски парламент и његове уважене чланове”.

- Желио бих да захвалим уваженим посланицима Европског парламента на јучерашњој размјени мишљења која је била одлична прилика да се разговара о геополитичким питањима од изузетног значаја на Западном Балкану - написао је Вархеји.

Он каже да и у будућности остаје на располагању “за размјену са Европским парламентом о дешавањима у областима мог портфеља уз пуно поштовање мојих међуинституционалних обавеза и принципа искрене сарадње”.

Ово, иначе, није први пут да ЕП оштро критикује Вархељија.

Резолуција ЕП од 18. јануара о примјени спољне и безбједносне политике ЕУ, садржи параграф у којем се позива Европска комисија да покрене “независну и непристрасну истрагу” о Оливеру Вархељију како би се утврдило да ли понашање комесара за проширење и сусједску политику “крши кодекс понашања чланова Комисије”.

Група социјалиста и демократа, иницијатор овог амандмана, у саопштењу у јануару оцијенила је, између осталог, да комесар “досљедно умањује нападе предсједника Србије Вучића на демократију и, наводно, чак је помагао сепаратистичке акције Милорада Додика у Босни и Херцеговини”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана