Европосланици гласали, региону се нуди шест милијарди евра

Срна
Европосланици гласали, региону се нуди шест милијарди евра

Посланици у одборима Европског парламента за спољне послове и буџет усвојили су свој став о Инструменту за реформу и раст за западни Балкан, којим се региону нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.

На сједници два одбора Европског парламента усвојена је и одлука за улазак у међуинституционалне преговоре са Савјетом ЕУ, а предсједник Одбора Европског парламента за спољне послове Дејвид Макалистер рекао је, уочи гласања, да очекује почетак преговора већ ове седмице и истакао да је преостало мало времена за постизање договора у актуелном мандату Европског парламента.

Чланови два одбора усвојили су став о Инструменту за реформу и раст који се односи на партнере са западног Балкана, са 65 гласова "за", пет "против", а уздржаних није било.

Из Европског парламента је саопштено да су они подржали строге реформе и јачање ЕУ вриједности на западном Балкану, фокусирајући се на транспарентност, владавину права и економску интеграцију.

У усвојеном нацрту извјештаја, који су у име два одбора припремили коизвјестиоци Карло Реслер и Тонино Пицула, подржава се интеграција западног Балкана, уз подршку његове посвећености приступу "основе на првом мјесту".

Ријеч је о принципу који повезује владавину права и основна права са двије друге кључне области процеса придруживања - економским управљањем и јачањем демократских институција и реформе јавне управе.

Намјера посланика Европског парламента је да се унаприједи управљање инструментом уз фокус на јачи парламентарни надзор и транспарентност, наводи се у саопштењу и истиче да би редован дијалог са Европском комисијом требало да интензивира улогу Европског парламента у праћењу напретка и обезбјеђивању усклађености финансирања са циљевима ЕУ.

Посланици Европског парламента су затражили и да се успостави одбор за ревизију састављен од независних експерата, укључујући држављана корисника, како би заштитили финансијске интересе ЕУ и обезбиједили објективан надзор над инструментом.

Циљ Инструмента за реформу и раст за западни Балкан јесте покретање друштвено-економских реформи у региону, унапређивање економског раста и усклађивање са ЕУ, а посланици инсистирају на оквиру који повезује финансијску подршку са јасним индикаторима напретка.

Одлука два одбора да уђу у међуинституционалне преговоре са Савјетом ЕУ биће објављена на пленарној сједници и поставиће основу за почетак тих преговора Европског парламента са Савјетом, са циљем усаглашавања коначног текста о структури инструмента.

Коизвјестилац Одбора за буџет Карло Реслер рекао је да овим приједлогом ЕУ показује јасну посвећеност проширењу и условљеност у областима демократских стандарда, владавине права и усклађености са вриједностима ЕУ, што је назвао кључним за приступање помоћи од шест милијарди евра.

Инструментом за реформу и раст за западни Балкан, који је представљен као камен темељац новог Плана раста за западни Балкан, који је у новембру 2023. године представила Европска комсија, планирано је да се у периоду од 2024. до 2027. године издвоји двије милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у кредитима како би се подржао западни Балкан на путу ка придруживању ЕУ.

Исплата ових средстава зависи од успјешне примјене одређених реформи наведених у реформској агенди сваке земље кориснице, преноси РТС.

Амбасадори земаља чланица ЕУ усагласили су се 6. марта о преговарачком мандату Савјета ЕУ о Инструменту за реформу и раст за западни Балкан, што ће, како је тада саопштио Савјет ЕУ, омогућити предсједавајућем Савјета ЕУ да започне преговоре о коначном тексту за инструмент са Европским парламентом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана