Егић: Европа затварала очи док се неко играо са српским главама по Озрену

Срна
Егић: Европа затварала очи док се неко играо са српским главама по Озрену

БАЊАЛУКА - Српска се прва у Европи суочила са муџахединима и њиховом идеологијом која је иза себе остављала стравична мучења и убијања српских цивила и војника, а Европа је пред тим затварала очи.

Рекао је ово министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и додао да је, према информацијама којима располаже, на подручју Озрена и Возуће пронађено шест масовних гробница и идентифковано 233 лица српске националности страдалих 1995. године.

- Европа је затварала очи док се неко играо са српским главама по Озрену. То није осуђено од демократске Европе и свјетских амбасада које нама сада говоре како смо ми геноцидни - напоменуо је Егић.

Он је подсјетио да је Хашки трибунал у септембру 2008. године на само три и по године затвора осудио команданта Главног штаба такозване Армије БиХ Расима Делића, који је преминуо у току жалбеног поступка.

"Пред Судом БиХ завршен је поступак против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, под чијом командом је био и злогласни одред `Ел муџахедин`. Он је проглашен кривим за ратне злочине против цивилног становништва, рањеника, болесних и ратних заробљеника и осуђен на само осам година затвора, а послије изрицања пресуде побјегао је у Турску", навео је Егић.

Он је подсјетио да је Суд БиХ расписао међународну потјерницу, али да Турска одбија изручење држављанина БиХ.

"Ово је још један доказ да у БиХ нема правде за српске жртве. Међутим, ми никад нећемо заборавити своје жртве, нити ћемо престати да о овоме говоримо. Наша будућа покољења морају знати што се дешавало, шта је истина и због чега се се њихови очеви, дједови, стричеви борили и гинули за Републику Српску", нагласио је Егић.

Традиционални марш "Стазама егзодуса", којим се симобилично подсјећа на 1995. годину када је српско становништво Возуће и ширег окружења протјерано из својих домова, биће одржан сутра.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ел Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено више од 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће, окончано је етничко чишћење и протјеривање Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана