Европа на удару: Спрема се хаос, уочена је ријетка појава!

GS
Foto: Freepik

Преко централне Европе јуче се премијештао циклон, а у склопу њега и хладни фронт, који је поподне из Алпа стигао до Словеније и Хрватске и донио јаке грмљавинске олује и непогоде.

Истовремено, над Србијом је било ведро и врело, уз температуре до 39°C, а испред хладног фронта струјала је веома топла ваздушна маса са југа.

Ипак, током ноћи хладни фронт, али као веома ослабљен стигао је до сјевера Србије и Београда, уз јак сјеверозападни ветар, али су падавине изостале, јер је фронт изгубио на снази на свом путу ка југоистоку.

Захваљујући њему, данас је широм Србије и у Београду свежије за око седам степени, па се очекују температуре до 30, а његов утицај готово и да нема на југ, југоисток и исток Србије, гдје се данас очекује до 35°C.

И док је Србију заобишло невријеме, циклон из централне Европе значајно је ојачао над јужним Балтиком и данас се премијешта својим центром преко Бјелорусије ка западу Русије.

Циклон је захватио велико подручје са јаким вјетровима и обилним кишама, а у прибалтичким земљама, односно у приморским предјелима очекују се олујни удари ветра.

Циклон ће стићи и до Москве, уз кишовито, вјетровито и свјежије вријеме.

Овај систем неће имати утицаја на вријеме у Србији, осим већ у виду напоменутог ослабљеног хладног фронта, који нам је донио мању промјену времена, прије свега освјежење.

Србију наредних дана очекује повишен ваздушни притисак и угодно топло вријеме, уз ведро небо.

Оно што је интересантно, још један циклонални вртлог налази се на месту гдје је и више него ретка појава лети, а то је над Мадаером, односно острвима која припадају Португалији и налазе се на око 800 километара југозападно од Португалије, на пола пута до Канарских острва.

Над овим предјелима налази се циклонални вртлог и поље ниског ваздушног притиска, који је захватио и Португалију и доноси пљускове са грмљавином, али и јаке, на овом дијелу Антлатика и олујне вјетрове.

Овај циклон ће својим ободним дијелом донијети пљускове са грмљавином и Шпанији, која данима бележи температуре изнад 40 степени, преноси Telegraf.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана