Европа гори али атлантски ваздух доноси суперћелијске олује

ГС
Европа гори али атлантски ваздух доноси суперћелијске олује

Паклене врућине метеоролози најављују до 20. јула, али освјежење које слиједи могло би да буде драматичније него што се надамо.

На друштвеним мрежама дијели се мапа Коперникусa која приказује дијелове Европе како "горе" до 19. јула.

Свакодневно падају нови температурни рекорди. Брину ме зоне ниског притиска са Атлантика - написао је Владимир Николић из удружења „Карбон 3“, који је подијелио мапу.
У наставку Николић је објаснио и зашто, подијеливши пројекцију онога што нас чека 21. јула с продором зрака са Атлантика. „Зими, (L) обично мирно, без вјетра, и врло хладно, али љети када наиђе на ужарену масу високог притиска (H) = суперћелијске олује (јаки успонски вјетрови, тропске кише и могућ крупан град)“, наводи Николић.

Климатолог Владимир Ђурђевић објаснио је феномен топлотне куполе, напомињући да се обично ови врели таласи завршавају нагло.

РХМЗ је најавио мањи пад температуре у другој половини сљедеће недјеље, од 17. јула, и то прво у сјеверним, западним и централним предјелима Србије, али ће се, наводи, и даље задржати веома топло вријеме. Ипак, метеоролози истичу да је тешко прецизно прогнозирати толико унапријед, јавља Нова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана