Европа ће 2023. морати да моли Русију

Вељко Зељковић
Европа ће 2023. морати да моли Русију

БАЊАЛУКА - Изградња гасног чворишта у Тракији, регији из које би природни руски гас био дистрибуисан у Европу преко три крака, обезбиједила би дијелу европских земља додатну сигурност у снабдијевању овим стратешким енергентом, али би и Турску претворила у “нову Њемачку”.

  Истакао је ово за “Глас Српске” економски аналитичар Војислав Вулетић коментаришући одлуку турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да објеручке прихвати приједлог руског колеге Владимира Путина да у регији Тракија, која граничи са Грчком и Бугарском, буде направљено велико међународно гасно чвориште из којег би, како је објашњено, сјеверни крак ишао у Румунију, Словенију, Мађарску и потом у Њемачку, јужни у Италију, а средњи у Србију и друге земље преко Бугарске, Албаније, тзв. Косова и Сјеверне Македоније. Како је саопштено, на овај начин био би омогућен транспорт до 75 милијарди кубних метара гаса годишње.

- Када се реализује овај пројект, Турска ће постати главно европско гасно чвориште. Неће то више бити Немачка, која је након саботажа на гасоводима “Северни ток” тренутно остала одсечена од Русије - истакао је Вулетић.

Како је навео, Србија и Српска и даље имају директне и стабилне изворе снабдијевања гасом преко “Турског”, односно “Балканског тока”, али би додатна сигурност у снабдијевању била постигнута након што буде реализован овај заједнички пројекат Русије и Турске.

- Као прво, не треба заборавити да Анкара има добре и коректне односе с Москвом. Због тога ће и безбедност снабдевања европског континента бити далеко већа него преко гасовода “Северни ток” који је недавно саботиран. И ова вест није добра само за нас у региону већ и за целу јужну и централну Европу, јер Америка нема тако велики утицај на Турску као на Немачку - каже Вулетић.

Сматра и да Русија на овај начин директно помаже уздрманој Турској, земљи која није пристала да уведе санкције Кремљу, а која се посљедњих мјесеци налази у великој финансијској и економској кризи због изузетно високе стопе инфлације, али и незапамћене девалвације лире.

- Све је постало ствар геополитике. Нажалост, и енергенти су постали део тих игара и користе се као оружје у обрачуну великих сила. Турској сигурно да је интересу да буде што већи транзит овог енергента преко њене територије, због уносних такси - каже Вулетић.

Сматра и да ће поједине европске земље врло брзо, можда већ током наредне године, бити приморане да се врате руском гасу, а прва би, како каже, могла бити Њемачка чија је индустрија, како је рекао, “баждирана на руском гасу”.

- Немачка годишње троши 90 милијарди кубних метара гаса, од чега само две или три милијарде одлазе на грејање, а остало на индустрију. Приче како су по Европи напуњена подземна складишта гаса нису тачне. То је замајавање тамошњег становништва како би се спречила паника и страх. Она нису ни до пола напуњена. Стога сам готово сигуран да ће током наредне године многе земље морати да клекну и моле Русију за гас, а не би ме зачудило и да Немачка иницира поправку оштећених гасовода у Балтичком мору. Америка са својим течним гасом не може подмирити потребе Европе. Вашингтон је обећао Бриселу да ће испоручити 15 милијарди кубних метара течног гаса, а Европа троши око 500 милијарди. Значи, то су мрвице - појаснио је овај стручњак за наш лист.

Смањене испоруке гаса из Русије, које су некада подмиривале 40 одсто потреба Европе, оставиле су ЕУ да се бори с налажењем одговора на растуће цијене које су продубиле кризу трошкова живота домаћинстава и предузећа.

Турски предсједник Ердоган је након недавног разговора са Путином у Астани поручио да ће ово чвориште бити направљено што је прије могуће, док је руски предсједник објаснио да Москва на овај начин преко Турске преусмјерава своје досадашње испоруке овог енергента које су донедавно биле намијењене гасоводима “Сјеверни ток”.

Испирање мозгова

Осврћући се на приједлог појединих чланица ЕУ да буде ограничена цијена руског гаса, Вулетић каже како је то смијешно и безобразно.

- Замислите, дође неко код вас и каже да то што ви продајете не може толико да кошта. То су све бесмислице и празне приче за народ који све теже живи, а чији су мозгови испрани изјавама попут оних које свакодневно дају ликови попут немачке министарке иностраних послова Аналене Бербок - додао је Вулетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана