Ево када се наставља суђење Додику и Лукићу

Срна
Ево када се наставља суђење Додику и Лукићу

БАЊАЛУКА - У Суду БиХ у сриједу, 28. августа, биће настављен судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, рекао је данас Срни адвокат предсједника Српске Горан Бубић.

Бубић је рекао да је у плану саслушање свједока одбране Јелене Пајић Баштинац, генералног секретара предсједника.
Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.

На прошлом рочишту 17. јула саслушана је свједок одбране предсједник Вијећа народа Српске Сребренке Голић која је објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Вијећу народа у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Законом о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Одбрана је на рочишту упутила примједбе на то што кључни доказ оптужнице Анекс десет Дејтонског споразума није прочитан, те да без извођења овог доказа није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно донијети било какву осуђујућу пресуду.

Након рочишта, из одбране су навели да ће рочиште 28. августа биће важно јер ће тада ући у суштину дјеловања Кристијана Шмита, односно у овлашћења високог представника, да ли има законодавна овлашћења или не, да ли је именован у складу са међународним правом или не.

Судија Сена Узуновић, образлужићи разлоге због којих Шмит не може бити позван као свједок, прочитала је на прошлом рочишту информацију која им је достављена из Министарства иностраних послова у Савјету министара да околности на које би се он саслушавао нису релевантне за овај предмет.

Она је навела да се Дејтонски споразум и резолуције могу доказивати без тог свједока, уз тврдњу да Шмит има дипломатски статус као високи представник, да је он дипломатски агент који ужива имунитет и да није обавезан да свједочи.

Из тима одбране су истакли да је судија невјешто покушала да "испегла" проблем који је направила, а то је уврштавање у доказ документа Министарства иностраних послова у Савјету министара за који нико није знао и који се "нашао волшебно у судским списима, без ознаке судских списа, без адреса".

Након рочишта Додик је изјавио да Тужилаштво није успјело да одбрани суштину оптужног захтјева да је прекршио одлуке наводног високог представника не желећи да о томе расправља, што говори колико је процес сумњив.

-Чињеница да Суд није прихватио да Шмит свједочи говори о томе да се жели заштити неправо - рекао је он.
Тужилаштво БиХ је завршило са извођењем својих доказа 22. маја.

Пред Судом БиХ води се поступак против предсједника Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" због "непоштовања одлука Кристијана Шмита".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана