Евакуацију из Газе чекају 23 држављанина БиХ

Танјуг
Евакуацију из Газе чекају 23 држављанина БиХ

САРАЈЕВО - Укупно 23 држављана БиХ налази се на подручју Газе и сви они чекају евакуацију у стању очаја, саопштено је из Министарства иностраних послова Савета министара БиХ.

"Разговарао сам са доктором који ради непосредно близу прелаза. Има двије кћерке и каже да се боји за њих, за њихово ментално здравље… огромна је концентрација људи и сви чекају да се одобри отварање прелаза", изјавио је за сарајевску Н1 Сабит Субашић, амбасадор БиХ у Египту.

Он је објаснио које су активности предузете како би грађани били евакуисани из појаса Газе.

"Ми покушавамо да их евакуишемо. То су различите категорије људи, има оних који имају  пасош БиХ, они којима не важе бх. пасоши, као и оне који су блиски сродници носилаца бх. држављанства. У контакту смо са већином њих, пратимо ситуацију и покушавамо помоћи", рекао је Субашић.

Додао је да је јуче његов замјеник био у Исмаилији, граду који се налази недалеко од Рефах граничног прелаза, како би дочекао и био у близини када се донесе одлука да се ослободи пролаз.

"Он је тренутно тамо са многим другим амбасадорима. Имамо интензивне комуникације. То је широка активност. Када ће то бити ријешено, то се сада не зна. Разговарао сам са пријатељима који су на високим позицијама у Египту и они не могу ништа да кажу, али мислим да се креира атмосфера и да би врло брзо пролаз требало да буде отворен", рекао је Субашић.

Из Министарства иностраних послова су саопштили да је формиран кризни штаб који координира активностима на евакуацији грађана БиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана