Еуфор: Одржан дан високих званица у оквиру вјежбе "Брзи одговор 2023"

ГС
Foto: Срна

САРАЈЕВО- У оквиру годишње вјежбе "Еуфор брзи одговор 2023" данас је у бази Бутмир у Сарајеву одржан Дан високих званица на којем је изведена методско-показна вјежба којом су се приказале способности Еуфора на копну и ваздуху.

Осим тога, одржан је и техничко-тактички збор возила и опреме Мултинационалног батаљона Еуфора, а Дану високих званица присуствовали су представници институција БиХ и амбасада у БиХ.

Командант Еуфора Хелмут Хабермајер истакао је да је Еуфор партнер властима у БиХ, Оружаним снагама, органима за спроводођење закона и сваком појединачном грађанину БиХ, без обзира на националност, политичка увјерење или вјерску припадност.

"У складу са нашом мисијом Еуфор демонстрира потпуну посвећеност ЕУ и шире међународне заједнице грађанима БиХ. Наша вјеродостојност темељи се на одржавању безбједног окружења како би допринијела стабилности БиХ", рекао је Хабермајер у обраћању прије почетка вјежбе.

Он је напоменуо да се Еуфор, како би очувао безбједност у БиХ, ослања на вишеслојан систем резервних снага који му омогућава да одржава мало стално војно присуство у БиХ, уз способност да брзо повећа своју војну моћ.

Хабермајер је подсјетио да се Еуфор током прошлогодишње вјежбе "Брзи одговор 2022" концентрисао на пријем, распоређивање и почетну интеграцију резервних снага у састав Еуфора, док се ове године радило на увјежбавању способности резервних снага, како би се обезбиједила неосјетна и непосредна интеграција тих снага у случају потребе за њиховим распоређивањем.

"Тиме се гарантује да су снаге Еуфора функционалне и ефикасне, способне да одиграју одлучујућу улогу у подршци институцијама и становништву БиХ", навео је Хабермајер.

Он вјерује и да је очување демократије путем конструктивног дијалога и заједничког рада на побољшању безбједности и квалитета живота свих грађана БиХ вриједно сваког напора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана