ЕУ условљава Србију: Ако желите наш новац...

ГС
ЕУ условљава Србију: Ако желите наш новац...

РИСЕЛ – Усклађеност са спољном политиком ЕУ и поштовање санкција које је увела, један је од услова за издвајање средстава из фонда ЕУ за развој Западног Балкана, изјавила је представница Европске комисије Ана Писонеро на брифингу у Бриселу, одговарајући на питање да ли због "добрих односа" између балканских земаља и Русије могу остати без европског новца.

- Европска комисија тренутно процјењује планове реформи које су раније поднијеле балканске земље, укључујући Србију. Ова процјена ће такође укључити прелиминарне консултације с државама чланицама ЕУ. Финансирање захтијева успјешну имплементацију социо-економских и фундаменталних принципа и реформи вриједности, казала је Писонеро.

Према њеним ријечима, постоји и низ услова, укључујући поштовање заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ и поштовање санкција, а те тачке су укључене као обавезне по реформама.

Претходно је портпарол Европске комисије Петер Стано рекао да "ЕУ позива Србију да одбаци јачање односа с Русијом, јер је то у супротности с њеним обавезама као кандидата за улазак у Унију", коментаришући састанак предсједника Русије Владимира Путина и потпредсједника Владе Србије Александра Вулина на маргинама Источног економског форума.

- Европска унија рачуна на све земље кандидате као на поуздане европске партнере који дијеле исте принципе, вриједности, безбједносне гаранције и напредак. Европска унија је била јасна са својим партнерима: односи с Русијом не могу бити нормални због руског неоправданог рата против Украјине, рекао је он за Н1.

Наиме, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је 2023. године стварање Фонда за развој Западног Балкана како би се убрзала интеграција земаља региона у ЕУ.

Претпостављало се да ће балканске земље добити европска средства за своје планове социо-економских реформи за активније учешће на јединственом тржишту Европске уније, преноси РТ Балкан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана