ЕУ поново одгодила увођење ETIAS-а: Ево шта то значи за путнике из БиХ

ГС
ЕУ поново одгодила увођење ETIAS-а: Ево шта то значи за путнике из БиХ

Европска унија одгодила је увођење одобрења путовања у земље чланице, плус Норвешку, Исланд и Швajцарску, за грађане БиХ, Македоније, Црне Горе, Србије и све остале држављане трећих земаља који су ослобођени визе најмање до 2024.

Тако ће систем под називом ETIAS, који је требао бити имплементиран од новембра ове године, захтијевати од држављана земаља ван Европске Уније које уживају безвизни режим путовања у земље ЕУ да се региструју онлајн сваке три године прије путовања и плате малу накнаду, јавља Una world.

ETIAS, који ће бити повезан с пасошем путника, вриједиће до три године или до истека пасоша, шта год наступи прије, наводи Ex Yu Aviation.

То ће укључивати онлајн испуњавање обрасца и плаћање накнаде од седам евра након чега би ауторизација требала бити издана у року од неколико минута. ЕУ је сада одгодила увођење система најраније до сљедеће године, не наводећи датум.

Ауторитарни систем путовања првобитно је требао бити уведен још 2019., али се стално одгађао. ЕУ је рекла да ETIAS није виза и да ће утицати на око 1,4 милијарде људи из преко шездесет земаља, укључујући и путнике из Уједињеног Краљевства, Сједињених Држава и Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана