ЕУ почиње преговоре са БиХ о сарадњи с Фронтексом

Танјуг
ЕУ почиње преговоре са БиХ о сарадњи с Фронтексом

БРИСЕЛ- Европска унија одлучила је данас да започне преговоре са БиХ, Албанијом, Црном Гором и Србијом о споразумима о сарадњи с Фронтексом, у оквиру новог мандата те агенције ЕУ за заштиту границе.

Министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан изјавио је да је сарадња са Западним Балканом је од суштинског значаја за рано откривање и блокирање илегалних миграција.

-Изазови миграција на западнобалканској рути не почињу на границама ЕУ. Сарадња са нашим партнерима, укључујући и распоређивање особља Фронтекса, од суштинског је значаја за рано откривање и блокирање нерегуларних миграција. Ово ће побољшати заштиту спољних граница ЕУ и допринијети напорима земаља Западног Балкана да зауставе кријумчаре да користе те територије као транзит - рекао је чешки министар.

Договори између ЕУ и Албаније, Црне Горе и Србије за сарадњу са Фронтексом већ постоје.

Међутим, договори су били направљени у оквиру претходног мандата Фронтекса и дозвољавали су агенцији за спољне границе Уније да спроводи заједничке операције и распоређује тимове у регионима земаља које се граниче са ЕУ.

Споразум са БиХ такође је преговаран под сличним условима, али још увијек није потписан.

Споразуми који ће бити преговарани у оквиру новог мандата Фронтекса “омогућиће агенцији да помогне овим земљама у њиховим напорима да управљају миграционим токовима, да сузбијају илегалну имиграцију и прекогранични криминал на њиховој територији”.

-Нови споразуми ће такође омогућити особљу Фронтекса да врши извршна овлашћења, као што су граничне провере и регистрација лица - саопштио је Савет ЕУ.

Споразуми о статусу у оквиру претходног мандата Фронтекса закључени су са Србијом у новембру 2019. године, са Албанијом у октобру 2018. и са Црном Гором у октобру 2019. године.

На основу тих споразума чланови тимова Фронтекса, су већ распоређени у све три земље, али су ограничени на границе са државама чланицама.
Европска унија је у октобру потписала споразум са Сјеверном Македонијом, којим ће се дозволити Фронтексу да распореди тимове за управљање границом у Северну Македонију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана