Ештонова разочарана застојем у БиХ

Жељка Домазет
Ештонова разочарана застојем у БиХ

Сарајево - Дубоко сам разочарана што у БиХ од моје посљедње посјете прије шест мјесеци није остварен никакав напредак на путу у Европску унију, изјавила је у Сарајеву високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Она је на конференцији за новинаре у Делегацији ЕУ, послије разговора са члановима Предсједништва БиХ, истакла да питање имплементације одлуке Европског суда за људска права у “случају Сејдић-Финци” неће нестати и да ће само добити на значају и постати хитније.

Ештонова је позвала лидере да не доводе земљу у ризик.

- Европска унија жели да БиХ успије. Вратила сам се да поновим те поруке, али успјех почиње код куће. Желим вам успјех - казала је Ештонова.

Истакла је да је чврсто убијеђена у европску будућност БиХ.

- То грађани заслужују. Грађани желе напредак и да виде земљу у којој се њихова права поштују, да се привреда развија. Молим вас, учините своје лидере одговорним и позовите их да преузму одговорност и да дјелују - казала је Ештонова.

Она је подсјетила да одлука “Сејдић-Финци” мора бити спроведена да би на снагу ступио Споразум о стабилизацији и придруживању, како би БиХ могла да поднесе кредибилан захтјев за чланство у ЕУ.

Казала је да је Брисел одржао ријеч и обезбиједио подршку и кроз активности шефа Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена и комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа.

- Филе је у Сарајеву био прошле седмице како би помогао у настојању да буде извршена одлука “Сејдић-Финци”. Дијелим његово жаљење што политичке странке нису преточиле одлуку у дјело и што су се фокусирале на страначке и етничке интересе - констатовала је Ештонова.

Истакла је да БиХ мора да се удаљи од доминације подјела, политичког ривалства и уских интереса.

Са Ештоновом су у Сарајеву разговарали бошњачки и хрватски члан Предсједништва Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, док је предсједавајућег Предсједништва Небојшу Радмановића, који је у службеној посјети Aустрији, представљао шеф његовог кабинета Мирослав Вујичић.

На састанку су били и Соренсен, директор Европске спољне службе за западну Европу, западни Балкан и Турску Фернандо Гентилини и још неколико званичника ЕУ.

Сребреница

Кетрин Ештон је уз велико обезбјеђење посјетила меморијални центар у Поточарима, гдје је положила цвијеће на спомен-обиљежје бошњачким жртвама, а са представницама породица жртава обишла мезарје и спомен-собу.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић рекао је да су представници међународне заједнице још једном омаловажили српске жртве.

- Ештонова и други представници међународне заједнице знају да су у Сребреници масовно страдали и Срби, али они желе да истрају у реализацији свог пројекта - рекао је Грујичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана