Ескобар: Пријети регионални сукоб на КиМ

ГС
Foto: Спутњик

ВАШИНГТОН - Замјеник помоћника државног секретара и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак одржали су јавну дискусију у Атлантском савјету о ситуацији на сјеверу Косова и Метохије и могућим рјешењима за актуелну кризу.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији која, како је оцијенио, има потенцијал да постане регионални сукоб.

Ескобар је навео да двојца лидера, Александар Вучић и Аљбин Курти, морају да прихвате европски план, и да "другог избора нема".

Мирослав Лајчак је додао да је деескалација кризе на Косову неопходна иначе ће у противном бити жртава.

Говорећи о одржавању нових избора, Лајчак је оцијенио да у овом тренутку нема политчке воље за то.

- Нема рока, али морамо да поyовемо да се што пре одрже избори, али у овом тренутку нема политичке воље да се одрже избори. Лидери обје стране ће доћи у Брисел, састанак ће се одржати. Битно је да људи што прије наставе са нормалним животом. Радимо на датуму. Рећи "не" позиву на састанак би био веома озбиљан и негативан потез - рекао је Лајчак.

Лајчак је оцијенио да је охридски споразум је обавезујући и истакао да ћемо у зависности да се сада бира између сукоба или деескалације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана