Ескобар: Није вријеме за смјену Додика, реаговаћемо ако дође до референдума

ГС
Ескобар: Није вријеме за смјену Додика, реаговаћемо ако дође до референдума

ЗАГРЕБ - Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар је уочи међународне конференције у Дубровнику предсједника Републике Српске Милорада Додика назвао "највећим Путиновим гласником", те је запријетио новим санкцијама уколико Република Српска одлучи покренути референдум о свом статусу у БиХ, преноси „Јутарњи лист“.

-Милорад Додик је један од највећих гласника Путиновог режима. Више хвали (предсједника Русије Владимира) Путина него што то чини (предсједник Украјине Александар) Лукашенко. То је узнемирујући тренд. Русија се ослања на Додика како би избацила БиХ из њезиних шина које ју воде према ЕУ. Озбиљно смо узнемирени тиме што се тамо догађа - казао је Ескобар новинарима у Загребу.

На спекулације да Канцеларија високог представника за Босну и Херцеговину (ОХР) планира смијенити Додика, Ескобар је рекао да не може коментарисати поступке ОХР-а, али да сматра да још увијек није вријеме да се предузима нешто тако.

- Ако дође до покретања референдума о статусу Републике Српске до Нове године, ми ћемо реагирати врло оштро. Неће бити распада БиХ. САД неће одустати од Дејтонског мировног споразума и наших обавеза према тој земљи. Надамо се да Додик неће ићи тако далеко и да је то само политичка реторика. Али ако није, спремни смо реаговати политичким средствима попут санкција и Бонских овлашћења - казао је Ескобар.

Након што су бошњачки политичари поменули опцију да НАТО пошаље своје трупе у Брчко „како би зауставили Додикове идеје о отцјепљењу Српске“, Ескобар је кратко поручио да "није чуо ни за какав план да се НАТО-ове трупе пребаце у Брчко", додавши да постоји мисија ЕУФОР-а која осигурава безбједно окружење у БиХ и „штити њен територијални интегритет од унутрашњих и спољних напада“.

Ескобар се сложио с изјавом амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфила који је рекао да је сличност са пријератним стањем у БиХ "узнемирујућа", али је сада ту присутан САД.

-Велика разлика између 1991. је и сада јесте и то што Хрватска и Србија не желе видјети рат у БиХ. Осим тога, имамо много заштитних ограда које штите земљу од насиља. Међутим, мислим да ниво непријатељства и етничког ривалства те оштра реторика која долази од појединих вођа увелико подсјећа на 1991. То је неодговорно, бескорисно и непотребно. Успомену на 1991. покрећу људи који БиХ желе видјети у том контексту етничке мржње - сматра Ескобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана