Епископ Иринеј: Службеници Исламске заједнице БиХ спремни да жртвују своје вјернике

Срна
Епископ Иринеј: Службеници Исламске заједнице БиХ спремни да жртвују своје вјернике

БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј рекао је да каткад стиче утисак да су вјерски службеници Исламске заједнице БиХ спремни да жртвују своје вјернике за неоствариви пројекат прве "чисто исламске" државе у Европи.

"Знам за различите екстремистичке изјаве једног броја верских службеника Исламске заједнице БиХ. Утисак је, не само мој, да није реч о импровизацији, о појединцима, о хоџама-екстремистима, него о изазивању смутње, неспокојства и несигурности код православних Срба, посебно тамо где су у мањини, на подручју ФБиХ, где је живо сећање на српска страдања у Другом светском рату, на Павелићево цвеће хрватског народа, на Ханџар-дивизију...", рекао је епископ Иринеј у интервјуу за недјељник "Печат".

Владика бачки је навео да каткад стиче утисак да они не маре ни за живот свог народа и својих вјерника и да су спремни да их жртвују за неоствариви пројекат прве "чисто исламске" државе у Европи, што су више пута показали током протеклог несрећног рата.

"Знам да обични људи, муслимани, као и сви остали, брину бригу о свакодневном животу, послу, школовању деце, здрављу. И њих брину и узнемиравају овакве изјаве. Стога је наш патријарх потпуно у праву кад опомиње да ни свештеници ни наш народ не треба да одговарају на провокације фанатика и екстремиста и што апелује на верске вође у Сарајеву, на реис-ул-улему и на надбискупа сарајевског, да заједно учинимо све за мир и међусобно разумевање свих у Републици Српској и у читавој БиХ", рекао је епископ Иринеј.

Он је подсјетио да је Српска православна црква одлучила да замрзне своје учешће у раду Међурелигијског вијећа БиХ због потпуно игнорантског, злонамјерног, често и клеветничког односа према њеним ставовима и потребама.

"Упутили смо тим поводом званичан синодски допис, али је он остао без икаквог одговора", рекао је владика Иринеј.

Он је указао да је Међурелигијско вијеће наставило рад као да је у пуном саставу и да, нажалост, у томе има подршку ЕУ.

"Ако знамо да и у Београду, па, нажалост, и у Новом Саду, има политичких странака и `социјалних група`, којима смета постојање Републике Српске, као што има и `Срба` који се поносе тиме што презиру српски народ, посебно онај западно од Дрине, чему смо претходних дана били сведоци, не можемо се чудити ни оном хоџи из традиционално усташког Козарца", рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки је истакао да свјесно и по савјести тврди да постоје и другачије, аутентичније интерпретације Курана него што су то оне које заступају бивши поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић и његов насљедник Хусеин Кавазовић или неки имам из Козарца.

Говорећи о Косову и Метохији, епископ Иринеј је подсјетио да се патријарх српски Порфирије, у име Српске православне цркве /СПЦ/, први одлучно огласио против француско-њемачког концепта за рјешавање косовско-метохијског проблема, који је, како је навео, опасан, ризичан чак катастрофалан са српског становишта.

"При одлучивању се Црква држи духовног оријентира и сагледава какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције. Црква све процесе мора да посматра у категоријама вечности, у категоријама историје спасења људског рода, а не у категоријама међународне политике и геостратешких интереса, никако не у категоријама ко зна где писаних `агенди` које лако могу да окрену Србе против Срба", рекао је владика Иринеј.

Када је ријеч о ревизионизму и лицитирању бројем јасеновачких жртава, епископ Иринеј је указао да ће, уколико то не буде хитно заустављено, то бити огроман ударац српском народу у цјелини.

"Јасеновачки и други НДХ-џелати били би делимично амнестирани, ако не и рехабилитовани, а њихове жртве поново мучене и посмртно по други пут убијене", рекао је владика Иринеј.

Он је указао да српско друштво, а поготову СПЦ, има свету дужност да народ васпитава у култури литургијског, молитвеног памћења светих мученика за Христа и свих пострадалих од руку усташких крвника.

"Морамо говорити и писати истину о масовним злочинима у НДХ, инспирисаним геноцидном идејом и идеологијом, молити се светим јасеновачким мученицима, а чувати себе и све своје од мржње и освете као великог греха", закључио је епископ Иринеј.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана