Епидемија козје куге у Грчкој

Танјуг
Епидемија козје куге у Грчкој

АТИНА - Козја куга, позната и као Peste des Petits Ruminants (PPR), наставља да се шири у Грчкој након што је први случај откривен прошлог мјесеца, а влада је увела привремену забрану кретања или клања оваца и коза.

Кугом су погођене 22 фарме, углавном у централној Грчкој, 12.000 животиња је еутаназирано, а више од 30.000 тестирано, преноси Ројтерс.

Вирус не инфицира људе, али је веома заразан међу козама и овцама и може убити до 70 одсто заражених животиња.

Када се открије случај куге, неопходно је убити све животиње на фарми, која се потом дезинфикује, а власти тестирају животиње у оближњим областима на болест, у складу са протоколима ЕУ.

Георгиос Стратакос, високи званичник Министарства пољопривреде, рекао је да је вирус увезен, али да још није утврђено одакле.

Он је нагласио да ће забрана трајати до недјеље и да ће бити поново размотрена након тога.

Влада тражи компензацију за оне који су изгубили стоку током одстрела или су били погођени забраном, додао је он.

Локални фармери тврде да се вирус шири у Грчкој зато што ветеринарске клинике немају довољан број запослених и не обављају прописане медицинске протоколе.

Иако број заражених животиња још увијек није критичан, међу грчким фармерима расте забринутост док се истовремено суочавају са ефектима климатских промјена, као што су екстремне врућине и поплаве.

PPR је први пут детектован у Обали Слоноваче 1942. године и од тада се проширио у друге афричке земље, као и у Азији и Европи.

Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду процјењује да болест доводи до губитака до 2,1 милијарду долара на глобалном нивоу сваке године.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана