Енгелхарт: Покретање питања о Уставном суду БиХ дужност Русије

Срна
Енгелхарт: Покретање питања о Уставном суду БиХ дужност Русије

БЕОГРАД - Виши савјетник “Руског дома” у Београду Георгиј Енгелхарт рекао је да је Русија покренула питање о Уставном суду БиХ у Савјету безбједности УН јер, као држава гарант Дејтонског споразума, види као своју дужност да то питање изнесе на највиши ниво и покуша да пронађе рјешење за ту кризу.

Енгелхарт је рекао да се види да криза која је букнула у БиХ у вези са Уставним судом БиХ добија неке, како каже, поприлично велике размјере.
-Управо зато Русија, као једна од држава гараната Дејтонског споразума, види своју одговорност и дужност да то питање изнесе на неки највиши ниво, да се ту покуша да пронађе неко рјешење за ову кризу - изјавио је Енгелхарт новинарима у Београду.
Русија је јуче у Савјету безбједности УН покренула питање опасне ситуације око Уставног суда БиХ, истичући да је доношење одлука у Уставном суду БиХ без учешћа Срба или било којег другог државотворног народа БиХ пут који води ка уништавању дејтонске структуре и, што је посебно опасно, ка потенцијалном сукобу.
Поводом годишњице 8. јула када је Русија 2015. године ставила вето на приједлог британске резолуције о Сребреници, којом би Срби били проглашени за геноцидан народа, Енгелхарт је рекао да је то била принципијелна одлука Русије.
Он је рекао да је руска Влада сматрала и сматра и сада да случај Сребреници није још до краја истражен на прави начин.
-Зато све квалификације, а поготово једног читавог народа и земље, као геноцидне, нису засноване и немају никаквог правног темеља, нити покрића, и зато је Русија тада уложила вето у Савјету безбједности УН када је та резолуција била на дневном реду - рекао је Енгелхарт.
Он је захвалио српском народу за сјећање на један такав потез Русије прије осам година.
Енгелхарт је у име Руског дома присуствовао данас скупу у згради општине Звездара у Београду, коју су удружења Координација и “Завет” српско-руски организовали поводом руског вета на британску декларацију о Сребреници у Савјету безбјендости УН 8. јула 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана