Емир Диздаревић за "Глас Српске": И Словенцима смо рекли да нећемо отпад уз границу

Ведрана Кулага Симић
Емир Диздаревић за "Глас Српске": И Словенцима смо рекли да нећемо отпад уз границу

БАЊАЛУКА - Одлазак на локацију Нуклеарне електране (НЕ) "Кршко" у Словенији био је добар потез јер смо добили одређене информације на лицу мјеста, а отворено смо од њих затражили да наставе преговоре са Хрватском да би дио радиоактивног отпада ту и остао, умјесто да буде складиштен на Трговској гори, уз саму границу са БиХ.

Изјавио је то у петак за "Глас" предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори Емир Диздаревић, након што је са колегама из БиХ посјетио нуклеарну електрану "Кршко" која се налази у Словенији.

Хрватска је власник половине електране "Кршко" у Словенији, а према ранијим подацима, мора 2023. године да преузме половину отпада, због чега посљедњих мјесеци спроводи озбиљне припремне анализе за складиштење и одлагање тог отпада на мјесту некадашње касарне "Черкезовац" на Трговској гори.

Чланови Експертског тима у Словенију су отпутовали на позив хрватског Фонда за финансирање разградње НЕ "Кршко", а Диздаревић је нагласио да су обишли добар дио електране, тражили информације, али и подвукли да је БиХ спремна и на тужбе ако Хрватска истраје у намјери да свој дио отпада складишти на Трговској гори, иако Словенија тврди да има капацитета да и даље остаје на њиховој територији.

- Напоменули смо и да је ту, готово уз саму Трговску гору, и парк природе "Уна" и да једноставно ми, с друге стране ријеке, не можемо прихватити да дио радиоактивног отпада дође на локацију некадашње касарне. Некако смо их и замолили да покушају и даље да са хрватским представницима пронађу рјешење које би одговарало свима, али смо и указали да наш правни тим, који је завршио стратегију правне борбе, планира да покрене спор пред надлежним судовима ако сусједна Хрватска истраје у својим намјерама - рекао је Диздаревић.

Он је недавно изјавио да у Хрватској не одустају од намјере да на Черкезовцу у општини Двор, на самој граници са БиХ, изграде објекат у који ће смјестити 50 одсто радиоактивног отпада из "Кршког", те да у реновиране постојеће објекте смјесте институционални отпад.

На локацији некадашње касарне "Черкезовац" у току су истражни радови с циљем прикупљања информација и података за израду студије утицаја на животну средину, што је најављено за јесен.

Нови састанак представника Експертског тима, односно овај пут стручњака за сеизмологију, са хрватским колегама, требало би да буде одржан наредне седмице на Трговској гори, а раније је најављено да ће и БиХ узети узорке тла са своје стране Уне како би их упоредила са онима из Хрватске.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер је у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебно се упозорава да би, одлагањем тог отпада и истрошеног нуклеарног горива, око 70 одсто потенцијалног негативног отицаја осјетила управо БиХ, односно било би угрожено здравље око 250.000 становника.

Чланови домаћег Правног тима за проблематику Трговске горе недавно су завршили стратегију у којој су побројали све опције које су на располагању БиХ у том сектору борбе против намјера да уз границу буде одлаган опасни отпад. Потребно је ојачати домаћу дипломатију, активирати и државе кроз које протиче Дунав, од ушћа Саве, али и обезбиједити услове за вођење спора пред хрватским судовима, али и у Европском суду за људска права и Хагу.

Став Фонда

Из хрватског Фонда за финансирање разградње ове нуклеарне електране у петак су поручили да ће у Центру за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац збрињавати ниско и средње радиоактивни отпад из НЕ "Кршко", те институционални отпад из Хрватске, али не и нуклеарно гориво. Тврде да ће се нуклеарно гориво из НЕ дугорочно складиштити у сувом складишту на локацији електране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана