Елез пребачен у Србију

ГС
Елез пребачен у Србију

САРАЈЕВО - Дарко Елез који је у БиХ осуђен на укупно 20 година робије, пребачен је у Србију гдје ће издржавати казну по сопственом захтјеву, потврђено је из Министарства правде БиХ преноси АТВ.

Елезу су овај захтјев одобрили и Министарство правде Србије и Министарство правде БиХ.

Молбу за изручење Србији Елез је поднио чим су се стекле законске могућности за то, односно када су правосудни органи БиХ обуставили истрагу која је против њега покренута због сумње да је 2018. и 2019. у Источном Сарајеву учествовао у два убиства, изнуди, застрашивању и другим кривичним дјелима.

Елез ухапшен је 21. децембра 2020. године по Интерполовој потјерници и изручен БиХ ради суђења у предмету "Лутка".

Њему је било одузето држављанство Србије, али је одлуком Управног суда враћено.

Он је 10. новембра прошле године у цјелости признао кривицу и осуђен је на 15 година затвора за кривична дјела за која га терети оптужница у предмету "Лутка".

За Елеза је предложена казна од 15 година затвора, као најстрожа казна у оквиру споразумног признања кривице за организовани криминал у историји Тужилаштва и Суда БиХ.

Суд БиХ је након разматрања прихватио споразум и осудио оптуженог на казну затвора у трајању од 15 година, чиме је предмет "Лутка" у потпуности правоснажно окончан.

Суд у Источном Сарајеву га је 2004. осудио на пет година и осам мјесеци због убиства, при чему је добио јединствену казну затвора од 20 година.

Елеза је потврђена оптужница из случаја "Лутка" теретила за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године.

Елез је тражио да казну служи у Србији због своје породице која живи у овој држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана