Елек: Неће бити обуставе испоруке гаса док се не пронађе коначно рјешење

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Директор “Сарајево-гаса” Источно Сарајево Недељко Елек изјавио је да је данашњи састанак са директором сарајевског “Енергоинвеста” Мирзом Устамујићем био тежак, али коректан, те да, док се не изнађе рјешење, неће бити обуставе испоруке гаса Кантону Сарајеву.

Он је навео да су и једна и друга страна на састанку, одржаном након што је јуче настао проблем у испоруци гаса јер “Енергоинвест” није исплатио посљедњу фактуру из седмог мјесеца, изнијеле све замјерке и примедбе које имају.

“Имамо уговор који, слободно можемо рећи, различито тумачимо, али важно је да имамо добру вољу да наставимо сарадњу. Моје мишљење је да ово треба да буде тривијалан проблем који морамо да ријешимо, а да треба заједнички да радимо на неким озбиљним великим пројектима”, рекао је Елек новинарима у Источном Сарајеву након састанка.

Он је истакао да ове двије компаније, али и остале гасне компаније из Републике Српске и Федерације БиХ треба да раде заједно на гасификацији.

Елек је најавио да ће у сљедећих седам до 10 дана имати још низ састанка и на овом, али и на нивоу министара енергетике, те да очекује да ће се наћи рјешење.

“Договорили смо да у том периоду не буде обуставе гаса”, рекао је Елек новинарима.

Он је подсјетио да је јутрос у 8.00 часова потписао налог да се пусти гас, јер је то од њега тражио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“То је фер корак с његове стране, с наше стране, иако те фактуре нису плаћене. Сада имамо све то испред себе као предмет неког разговора и договора”, навео је Елек.

Он је рекао да уважава аргументе “Енергоинвеста”, а да они уважавају аргументе “Сарајево-гаса”.

“Можда има неких тумачења која између нас нису добра и ставова регулатора који могу бити двосмислени. Истјераћемо ствари на чистац и са једне и са друге стране, и са треће, тако да ћемо доћи до рјешења које ће бити сигурно сљедеће три године, да сви буду задовољни и да, оно што је најважније, корисници буду задовољни, да људи више никад не размишљају да ли ће бити гаса или неће”, поручио је директор “Сарајево-гаса”.

Он је обећао да ће дати све од себе да буде постигнут договор и компромис и да се овакве ствари више не дешавају.

“Што се жСарајево-гасаж тиче, имамо ликвидност да нам се плати до договора. Ангажовали смо правне тимове и са једне и са друге стране. Иако не волим да будемо жједна и друга странаж, ми треба да будемо једна страна”, рекао је Елек.

Он сматра да треба заједнички да наступе. “Али, имамо правне тимове, министри имају своје тимове, имамо регулатора који ће то додатно да истумаче”, рекао је Елек.

Према његовим ријечима, потребно је додатно вријеме за додатно тумачење, али то неће угрозити испоруку гаса у наредних 10 до 15 дана.

“Даћу све од себе да се више никад то не деси, јер то није ну у чијем интересу, али морате да схватите нас као директоре. Он /Устамујић/ има неку своју одговорност, изнад себе Владу, Надзорни одбор, као и ја изнад себе и морамо наставити да поступамо кроз неке ствари гђе осјећамо да је угрожено наше пословање”, рекао је Елек.

Напомињући да ће се са министарствима, Владом и правницима тражити рјешење како не би трпјели крајњи корисници, он је подсјетио да је управо Влада Федерације БиХ смањила цијену гаса.

“И то је и директор жЕнергоинвестаж провео и ја сам провео. У неких седам дана смо одмах смањили цијену гаса, тако да, ово о чему ми причамо, не утиче толико на то. То утиче, рекли смо, на 0,03 одсто крајњих потошача, то утиче на неке наше билансе. Овђе није ствар толико ни новца, него неких правних ствари које нови директор жели да затвори, које смо ми радили са претходним руководством”, појаснио је Елек.

Он је напоменуо да цијену не диктира ни “Енергоинвест” нити “Сарајево-гас”, већ “Гаспром експорт”.

Елек је појаснио да се она израчунава на бази нафтне формуле, четири пута годишње се мијења, те да је посљедња два квартала ишла надоле, а на пословање и цијене “Енергоинвеста” и “Сарајево-гаса” имају миноран утицај.

“Ми само вршимо транспорт. Та цијена на укупну цијену утиче 0,03 одсто. Они су шест мјесеци плаћали по тој увећаној цијени. Је ли увећана дупло цијена гаса Није. Немојте да мијењамо тезе. Ми не причамо о цијени гаса потрошачима, причамо о цијени транспорта који утиче на 0,3 одсто. Значи, то апсолутно нема никакве везе са крајњим корисницима у смислу коначне цијене”, рекао је Елек.

Он је додао да “Енергионвест” плаћа цијену 14,1 одсто, што није утицало на крајње кориснике већ на њихов пословни резултат, али и да су били коректни, јер нису дизели ту цијену.

“Имамо добру енергију, желимо рјешење и мислим да ћемо га наћи и да ћемо сљедећу конференцију за новинаре правити на некој траси магистралног гасовада коју будемо градили заједно”, рекао је директор “Сарајево-гаса”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана