Експертски тим идуће седмице поново на локацији Трговска гора

Срна
Експертски тим идуће седмице поново на локацији Трговска гора

НОВИ ГРАД - Предсједавајући Експертског тима БиХ за Трговску гору Емир Диздаревић рекао је данас Срни да ће чланови овог тима наредног понедјељка, 18. јула, поново посјетити Черкезовац, локацију гдје Хрватска планира складиштити радиоактивни отпад.

Према његовим ријечима, на Трговској гори биће чланови Експертског тима који су задужени за геолошка, хидрогеолошка и геофизичка испитивања.

"Битно нам је да са нама буду и представници Института за јавно здравство Републике Српске и Завода за јавно здравство Федерације БиХ који се баве радиоактивношћу у животној средини", рекао је он.

Диздаревић каже да је овај термин потврђен у Бечу на маргинама седмог прегледног састанка одржаном у сједишту Међународне агенције за нуклеарну енергију.

"На овом састанку је расправљано о заједничкој конвенцији сигурног збрињавања радиоактивног отпада и истрошених извора. Прве седмице, током рада по групама, ми смо представили свој проблем са истрошеним изворима и проблем који се јавља са сусједном државом која жели да успостави центар за збрињавање радиоактивног отпада на самој граници", рекао је он.

Како је објаснио Диздаревић, истовремено је одржана и радна група резервисана за Хрватску, а презентацији су присуствовали стални представник БиХ при међународним организацијама у Бечу амбасадор Синиша Бенцун и представници Правног тима који су такође указали на овај проблем и затражили да се Хрватска понаша у складу са међународним стандардима.

"У разговору с њима добио сам информације да је из хрватске делегације најављено да ће у наредном периоду бити транспаренти и да ће званично обавјештавати БиХ о свим активностима. До сада су информације углавном биле преко Експертског тима", рекао је он.

Диздаревић каже да су представници БиХ делегације присуствовали кад је о овом питању презентацију одржала Словенија.

"У разговору са словеначком делегацијом речено нам је да Словенија има капацитете да сав радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" збрине на мјесту настанка али да је ово питање договора Словеније и Хрватске", објаснио је он.

Диздаревић је рекао да на крају двоседмичног састанка није било заједничког усаглашеног извјештаја али да је излагање Рафаела Маријана Гросија ишло у смјеру да се овај проблем не може рјешавати инжењеријски већ у договору са свим заинтересованим странама.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана