Експерти настављају борбу: Информације траже директно у “Кршком”

Ведрана Кулага Симић
Експерти настављају борбу: Информације траже директно у “Кршком”

САРАЈЕВО - Да би прикупили што више информација о радиоактивном отпаду и истрошеном нуклеарном гориву, које Хрватска планира да у догледно вријеме складишти на Трговској гори у непосредној близини са БиХ, представници домаћих институција власти половином мјесеца иду у Нуклеарну електрану (НЕ) “Кршко”.

Хрватска је власник половине електране “Кршко” у Словенији и мора 2023. године да, према ранијим подацима, преузме половину отпада, због чега посљедњих мјесеци спроводи озбиљне припремне анализе за складиштење и одлагалиште тог отпада на мјесту некадашње касарне “Черкезовац” на Трговској гори.

Став свих страна у БиХ је да је та локација недопустива јер је у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебно се упозорава да би одлагањем тог отпада и истрошеног нуклеарног горива око 70 одсто потенцијалног негативног утицаја осјетила управо БиХ, односно наглашава се да би било угрожено здравље око 250.000 становника.

Домаћи стручњаци, окупљени у Експертски тим за проблематику Трговске горе, у неколико наврата већ су одлазили на Трговску гору и у разговорима са надлежнима у Хрватској настојали да добију што више информација о свим активностима на тој локацији, имајући у виду да од почетка није било пуне отворености и сарадње са БиХ.

Сада, како је за “Глас” потврдио предсједавајући домаћег Експертског тима за проблематику Трговске горе Емир Диздаревић, иду корак напријед.

- Представници институција са свих нивоа власти у БиХ требало би да 9. септембра посјете електрану “Кршко”. Дуже вријеме тражимо информације о категоризацији радиоактивног отпада који је ту, а који желе да пребаце у “Черкезовац”. Очекујемо да добијемо свеобухватну категоризацију свега што мисле помјерати како бисмо могли даље да радимо наше процјене - рекао је Диздаревић.

Он је подсјетио и да су током недавне конвенције о питањима нуклеарне безбједности у Бечу од представника Словеније чули да они имају техничке могућности да збрину и хрватски дио отпада ниске и средње радиоактивности.

- На директно питање нашег представника да ли могу да то ураде, речено је да имају техничке претпоставке за то, али да је остало све ствар договора надлежних - рекао је Диздаревић.

Након боравка у Словенији, потврдио је, за 12. септембар је договорен нови састанак у Хрватској, а пут “Черкезовца” ће стручњаци из сеизмологије. 

- Чланови тима су били тамо у јулу, када су размијењене информације из геологије и хидрогеологије. На реду су сеизмолози - рекао је Диздаревић.

Приликом посљедњег састанка у Хрватској исказано је незадовољство јер нису присуствовали досадашњим истраживањима на локацији некадашње касарне “Черкезовац” на Трговској гори. Хрватска предузима све кораке да би ту успоставила функционални центар за радиоактивни отпад, а њихов став је да нема основа за бојазан.

Правна заштита

Чланови домаћег Правног тима за проблематику Трговске горе недавно су завршили стратегију у којој су побројали све опције које су на располагању БиХ у том сектору борбе против намјера да уз границу буде одлаган опасни отпад. Потребно је ојачати домаћу дипломатију, активирати и државе кроз које протиче Дунав, од ушћа Саве те обезбиједити услове за вођење спора пред хрватским судовима, али и у Европском суду за људска права и Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана