Економски аналитичари: Политичке одлуке долазе на наплату

Вељко Зељковић
Економски аналитичари: Политичке одлуке долазе на наплату

БАЊАЛУКА - Брисел и Европска централна банка (ЕЦБ) изгубили су компас, разум и логику, што Европску унију неизбјежно води у економску и финансијску пропаст.

Сматра ово економски аналитичар из Београда Бранко Драгаш, коментаришући и анализирајући одлуку ЕЦБ-а да подизањем каматних стопа покуша да смањи све већу инфлације унутар еврозоне.

- Ако је велики пожар у виду инфлације захватио читаву Европу, он се не може гасити долевањем бензина на ову ватру. Иако они то не желе признати, реална инфлација у ЕУ је већ око 20 одсто. Волео бих да ми неко објасни како се то повећањем каматне стопе од 0,5 одсто може сузбити ова инфлација. Где је ту економска логика? То је лудило. Представници ЕЦБ-а су још једном показали да нису у стању да воде ову институцију, јер пре свега доносе политичке, а не адекватне монетарне мере и одлуке - истакао је Драгаш за “Глас Српске”.

Осврћући се на изјаве појединих инвеститора који су такође исказали скепсу према овим потезима ЕЦБ-а, предвиђајући улазак ЕУ блока у рецесију крајем ове године, поготово због великих проблема око енергената, Драгаш наводи да су многе европске земље већ “дебело” у рецесији.

- Америка је рецесији. Немачка је већ други квартал заредом. Мислим да је све ово велика игра Велике Британије, која жели да уништи Немачку. Највећи кривци за ову инфлацију, која би могла прећи и у хиперинфлацију, јесу банкари централних банака, који испуњавају задатак “фамилије” да уништи западну цивилизацију - каже Драгаш.

За разлику од Драгаша, ректор Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник има нешто другачије виђење ове ситуације. Како је истакао, овај потез ЕЦБ-а представља један од механизама за сузбијање високе инфлације у еврозони, али и одговор на дизање каматних стопа од стране америчких Федералних резерви, како би се смањиле “разлике” између долара и евра.  

- Не бих се сложио да је ово долијевање на ватру. С друге стране, како ће ово утицати на ниво инвестиција, економске трендове и рецесију која све више пријети земљама ЕУ, то је друго питање. Истина, Европи пријети рецесија, али зато што имају великих проблема са енергентима и покиданим трговинским везама са великим тржиштима попут руског и кинеског. Доносиле су се политичке, а не економске одлуке и сигурно је да то сада долази на наплату - каже Крајишник.

Наводи и како ће због нераскидиве везе марке и евра БиХ морати да дијели судбину ЕУ, што се већ може видјети јер су неке домаће банке већ најавиле подизање каматних стопа. 

- Ово повећање ће осјетити сви они који су узимали кредите везане за еурибор. Што се тиче домаће привреде, ово повећање каматних стопа могло би успорити досадашњи ниво активности, јер раст камата увијек утиче на пад инвестиција - додао је Крајишник.

Сузбијање инфлације

ЕЦБ је 21. јула подигао камате за 50 базних поена, много више од очекивања, јер су тржишни актери предвиђали повећање од 25. Како је саопштено овом приликом, циљ је да се унутар еврозоне обузда инфлација и смањи на прихватљива два процента. Ово је иначе први пут да је ЕЦБ повећао кључне камате у посљедњих 11 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана